Щеплення проти кору, паротиту, краснухи: чому це важливо

17 серпня 2022 о 14:52
818

Щеплення проти кору, паротиту та краснухи є в Національному календарі профілактичних щеплень. Про це нагадує Центр громадського здоров’я МОЗ України. Вакцини проти цих захворювань закуповують за державні кошти, тому вони є безоплатними та якісними.

Батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, можуть просто звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит. Для внутрішньо переміщених осіб не потрібно укладати нову декларацію з лікарем — достатньо просто прийти до медичного закладу.

Схема вакцинації:

  • перша доза ін’єкційно у віці 12 міс;
  • друга доза ін’єкційно у віці 6 років.

В одній дозі дитина отримує захист одразу від трьох небезпечних хвороб.

Чому вакцинація важлива

Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Ця хвороба має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення головного мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Вірус кору — надзвичайно заразний. Він швидко передається від інфікованої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлю або розмові хворого.

На 4–5-й день інфікування з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. На 6–12-й день з’являються висока температура тіла, нежить, кашель, іноді блювання і діарея. Хвороба із симптомами триває до 4 тиж і більше.

Краснуха — типова дитяча хвороба. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або гостру респіраторну вірусну інфекцію: підвищення температури тіла, червоний висип по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Джерелом інфекції є хвора людина, навіть за відсутності проявів.

Попри те, що часто краснуха в дітей має легкий перебіг, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення. Зокрема, захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи.

Особливо небезпечною хвороба є для вагітних, оскільки може призвести до викиднів, мертвонародження або множинних вроджених вад плода.

Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз.

Від хвороби найчастіше страждають підлітки та дорослі. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними.

Вірус може уражувати нервову систему, призводити до запальних процесів у головному мозку, молочних залозах, яєчках, втрати слуху. У чоловіків може призвести до безпліддя, а у вагітних — до викидня або ж передчасних пологів.

Інфекція поширюється повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом, а захворіти дитина може в дитячому садочку, школі чи будь-якому місці, де діти активно взаємодіють.

За 6 міс 2022 р. лише 39,7% дітей віком 12 міс отримали свої дози щеплення проти кору, паротиту та краснухи. У віці 6 років охоплення щепленнями має показник 40,7%. Цього недостатньо для безпеки громадського здоров’я.

Рекомендований показник від ВООЗ — охоплення 95%.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua