Модернізація охорони здоров’я: Львівська обл.

17 серпня 2022 о 14:48
639

Попри повномасштабну війну і велике навантаження медична система України продовжує модернізуватися. Йдеться як про прифронтові міста, так і про регіони, які вже майже пів року допомагають боронити країну й працювати на перемогу в тилу.

Це відзначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, відвідавши 16 серпня 2022 р. з робочим візитом Львівську обл.

Область отримує сучасне обладнання

«Україна бореться з ворогом, і кожен має докласти максимум зусиль на своєму місці, щоб наблизити перемогу. Міністерство охорони здоров’я за підтримки міжнародних партнерів робить усе можливе для того, щоб українці могли й далі отримувати кваліфіковану медичну допомогу. Львівська обл. отримує сучасне медичне обладнання, на якому медики мають змогу працювати та рятувати життя навіть у такий непростий час», — наголосив міністр охорони здоров’я України В. Ляшко.

У 2022 р. Міністерство охорони здоров’я України у співпраці зі Світовим банком придбало понад 6 тис. одиниць сучасного медичного обладнання, а також необхідні витратні матеріали та комплектувальні частини до нього.

Понад 20 медичних закладів у 13 містах Львівщини вже отримали прилади загальною вартістю 21 млн грн: наркозно-дихальний апарат, 22 інфузійні насоси, 48 капнографів у комплекті з одноразовими адаптерами, 2 пересувні рентгенапарати, 22 апарати УЗД, 3 портативні кардіографи, 20 моніторів пацієнта, 18 систем для вакуумної терапії ран тощо. До кінця вересня компанії-виробники завершать постачання обладнання, тож регіон доотримає також 23 шприцеві насоси, 56 аспіраторів, 38 приладів (дитячих і дорослих) для реанімації, 25 отоскопів та офтальмоскопів, 11 ларингоскопів.

До кінця року в медичні заклади області та обласного центру контролю та профілактики хвороб надійде також обладнання для забезпечення «холодового ланцюга»: 174 холодильники для зберігання вакцин, 93 морозильні камери для заморожування та зберігання холодоелементів, 151 комбінований холодильник з окремою морозильною камерою та льодовим захистом.

Крім того, у 17 лікувальних закладів Львівщини розподілено 18 кисневих станцій, одна лікарня отримала ангіограф, 6 лікарень — комп’ютерні томографи, ще 4 — рентгенапарати.

Екстрена медична допомога

У регіоні також розвинена система надання екстреної медичної допомоги. 16 серпня міністр охорони здоров’я відвідав підстанцію Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, де поспілкувався з командою центру.

Підстанція цілодобово надає доступну безоплатну своєчасну та якісну медичну допомогу мешканцям Львова та області. Центр стимулює працівників до проходження навчання за міжнародними стандартами. Щодня на чергування заступає понад 140 бригад екстреної медичної допомоги, які виконують за добу майже 600 викликів. Центральна диспетчерська служба за добу приймає 2500–3000 звернень на номер «103».

За останні 2 роки для Центру було придбано 150 автомобілів швидкої допомоги, 10 з яких — повнопривідні автомобілі для забезпечення надання медичної допомоги в найвіддаленіших районах Львівщини. Після оновлення автопарку «швидких» на маршрутах не залишилося автівок віком старше 5 років, що суттєво впливає на швидкість доїзду та прохідну здатність. У 2022 р. Центр отримав від МОЗ ще 5 подібних автомобілів.

Від початку повномасштабного вторгнення команда Центру за дорученням МОЗ транспортувала до військових та цивільних медичних підрозділів понад 200 спеціалізованих транспортних засобів з території країн ЄС, 42 автомобілі передані на баланс військовим.

«Загалом в Україну в межах гуманітарної допомоги вже поставлено 343 спеціалізовані автомобілі «швидкої». Ще 50 — придбані в межах програми UNITED24, ініційованої Президентом України. Ініціативу підтримують і представники бізнесу — мережа «Епіцентр» розпочала масштабну ініціативу «Рятуємо життя», яка має на меті закупівлю 55 автомобілів екстреної медичної допомоги та бронемашин для евакуації постраждалих в умовах бойових дій. Така підтримка є дуже важливою, адже вона дозволить лікарям у найгарячіших точках нашої країни продовжувати рятувати життя людям», — повідомив В. Ляшко.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua