Трансплантація в Україні продовжує розвиватися, незважаючи на війну

17 серпня 2022 о 10:56
788

16 органних  трансплантацій за 16 днів провели українські фахівці, рятуючи життя пацієнтів, для яких пересадка є єдиним шансом на повернення до повноцінного життя.

Під час проведення таких операцій працюють мультидисциплінарні команди українських медиків, часто — фахівці з різних регіонів країни.

Звіт Українського центру трансплант-координації

За інформацією Українського центру трансплант-координації, у Волинській обласній лікарні наприкінці липня провели пересадку серця і двох нирок.  Для забору органів і проведення трансплантацій у Луцьк приїхали бригади з інших медичних закладів. Команда Інституту серця МОЗ України (Київ) пересаджувала серце. Нирки трансплантували спеціалісти Інституту серця та Київської міської клінічної лікарні № 1 спільно з волинськими колегами. Таке об’єднання зусиль медиків з різних регіонів в одній операційній дало шанс на нове життя двом киянам і пацієнту з тимчасово окупованої Херсонщини.

Пересадка серця і нирки в Тернопільській обласній лікарні проводилися за участю спеціалістів Київської міської клінічної лікарні № 1, другу нирку від померлого донора пересадили в Київському міському центрі нефрології та діалізу.

Коли минулого місяця в Тернопільській обласній лікарні проводилася перша пересадка серця, місцевим медикам допомагали колеги з Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова. Чоловік, якому тоді замінили серце, уже вдома.

Під час проведення мультиорганної трансплантації в Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова вперше забір органів провели в Ірпінській міській лікарні (Київщина), відновленій після окупації. Нирки і печінку отримали пацієнти із Закарпаття та Миколаївщини.

Також у перші дні серпня 4 органи трансплантували в Першому медичному об’єднанні Львова. Серед пацієнтів — 12-річний хлопець, у якого відмовили нирки після перенесеної ангіни. Печінку трансплантували жінці з Закарпаття. Тоді львів’янам допомагали хірурги зі столичної клінічної лікарні «Феофанія».

Наразі органну трансплантацію в Україні проводять 32 заклади. Медики з більшим досвідом долучаються до пересадок в лікарнях інших регіонів, партнерство в операційній робить можливим проведення технологічно складних втручань у регіональних клініках. Підбір пар донор-реципієнт відбувається в автоматичному режимі Єдиною державною інформаційною системою трансплантації (ЄДІСТ).

Загалом від початку року проведено 182 органні трансплантації, половина з них — від померлого донора. Найбільше трансплантацій провели в Першому медичному об’єднанні Львова і Національному інституті хірургії та трансплантології ім. О.О. Шалімова. Висловлюємо співчуття і подяку родичам померлих донорів за прийняття складного, але важливого для збереження життя інших людей рішення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua