Шляхи розвитку самоврядування у сфері охорони здоров’я

10 серпня 2022 о 17:20
796

8 серпня 2022 р. відбулося обговорення шляхів розвитку самоврядування у сфері охорони здоров’я за участю міністра охорони здоров’я, представників Офісу Президента, Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, працівників апарату Ради національної безпеки і оборони України (РНБО).

У ході дискусій своє бачення розвитку самоврядування у сфері охорони здоров’я висловили представники громадської організації «Всеукраїнське лікарське товариство», громадської спілки «Українська федерація професійних медичних об’єднань», громадської організації «Всеукраїнська наукова спілка БПР стоматологів», Міжнародного фонду «Відродження». Сторони погодилися, що самоврядування у сфері охорони здоров’я є необхідністю та логічним розвитком системи охорони здоров’я.

Як зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я, підходи до запровадження самоврядування мають окремі відмінності, але необхідність початку руху в напрямку самоврядування залишається нагальною.

Прийняте рішення

Учасники зустрічі відзначили доцільність прийняття розробленого Міністерством охорони здоров’я України законопроєкту в першому читанні з наступним його доопрацюванням перед другим читанням із залученням всієї медичної спільноти.

«Запровадження медичного самоврядування — це побудова незалежної організації, яка об’єднує професійну спільноту, з реальними важелями впливу на розвиток медичної допомоги в державі та з дієвими механізмами самоконтролю. Прийняття закону про самоврядування у сфері охорони здоров’я  — це вимога часу», — зазначив міністр охорони здоровʼя.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua