НСЗУ готується до оцінки якості надання первинної медичної допомоги

10 серпня 2022 о 11:02
2386

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) планує оцінювати якість медичних послуг на «первинці». Про це у своєму телеграм-каналі «Михайло Радуцький/Офіційний» повідомив Михайло Радуцький, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування (далі — Комітет).

«На початку липня Верховна Рада підтримала законопроєкт нашого Комітету № 6306 про вдосконалення надання медичної допомоги. Одне із положень документа — НСЗУ отримує функцію моніторингу послуг відповідно до умов договору.

Це дозволить службі оперативно реагувати на скарги пацієнтів. Сьогодні процес перевірки займає багато часу: потрібно створити комісію та направити її в регіон. Логічно залучити НСЗУ до моніторингу якості надання медичних послуг, адже саме вона фінансує заклади через Програму медичних гарантій (ПМГ).

Також НСЗУ планує запровадити індикатори якості надання медичних послуг.

Розробляється система індикаторів якості

У ПМГ–2022 на «первинці» встановлено два індикатори. Перший — досягнення рівня імунізації дітей віком до 6 років згідно з Календарем профілактичних щеплень (95% для кожного окремого захворювання). Оцінювати цей показник планували 1 червня. Другий — охоплення вакцинацією від COVID-19 (80% для осіб віком від 18 років). Аналізувати показник планували 1 березня.

Але через воєнні дії не всі медичні заклади вносили дані до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тому доплати за досягнення рівня рутинної вакцинації цього року не проводяться.

НСЗУ спільно з експертами ВООЗ та МОЗ розробляє систему показників, які відображають охоплення населення медичними послугами на рівні первинної медичної допомоги. Аналіз показників планують проводити кожен квартал. Заклади, які будуть досягати певного рівня відносно встановлених індикаторів, отримають більше коштів за договором з НСЗУ.

Через війну важко назвати точну дату, коли почне діяти система показників оцінювання послуг «первинки». Один із варіантів, який наразі розглядається, — з початку наступного року, разом зі стартом ПМГ–2023», — зазначає голова Комітету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами t.me/radutsky