Як змінилася зарплата лікарів порівняно з минулим роком?

10 серпня 2022 о 09:47
3370
Спеціальності :

З початку 2022 р. середня зарплата лікаря зросла на понад 30% — до 24 150 грн порівняно з торішнім рівнем у 18 170 грн. Водночас середня зарплата медичної сестри підвищилася з 13 800  до 16 010 грн.

Нагадаємо, ще в січні 2022 р. Уряд встановив такий розмір базової зарплати медикам: не менше ніж 20 000 грн для лікаря та 13 500 грн для медичної сестри. Медики, які працюють повний робочий день, не повинні отримувати зарплату нижче цього рівня.

Коментар Олексія Яременка

«Наші медики, які майже пів року мужньо тримають свій медичний фронт, мають бути забезпечені гідною заробітною платою. МОЗ докладає максимум зусиль, аби кожна лікарня в кожному регіоні, навіть на тимчасово окупованих територіях, щомісяця мала кошти, необхідні для виплати базової зарплати працівникам. Також ми запровадили пакет дофінансування для медичних закладів, які неспроможні власним коштом виплачувати гідну заробітну плату медикам», — повідомив заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко.

Лідери серед регіонів

Цього року найвищий рівень середньої зарплати лікаря зафіксовано у Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях — понад 26 000 грн.

Лідерами за рівнем оплати праці середніх медичних працівників стали Полтавщина, Донеччина, Миколаївщина та Київ. У цих регіонах середня зарплата медичних сестер коливається в межах 16 000–18 000 грн.

Пріоритет № 1

Заступник міністра охорони здоров’я нагадав, що забезпечення медиків гідною заробітною платою має залишатися пріоритетом № 1 для керівника кожного медичного закладу. А формальне переведення на пів ставки медиків, які фактично працюють повний робочий день, з метою економії коштів — неприпустиме.

Нагадаємо, що в червні минулого року Президент Володимир Зеленський підписав Указ, що встановлює орієнтир мінімального рівня оплати праці медиків: не менше ніж 13 500 грн для медичних сестер й не менше ніж 20 000 грн для лікарського складу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua