Програма медичної евакуації: як діяти лікарю

9 серпня 2022 о 11:31
842
Спеціальності :

Міністерство охорони здоров’я України в рамках співпраці з Європейською комісією продовжують координувати направлення та транспортування громадян України, які постраждали від воєнної агресії росії, для подальшого їх лікування за кордон.

Медична евакуація постраждалих українців здійснюється за допомоги міжнародних партнерів, зокрема уряду Республіки Польща, ВООЗ, БО «Лікарі без кордонів», БФ «Медична місія», транспортних бригад парамедиків із Польщі, Німеччини та інших країн.

До закордонних клінік транспортуються насамперед діти та дорослі зі складними мінно-вибуховими пораненнями та опіковими травмами, діти з онкологічною патологією, а також пацієнти із захворюваннями, які потребують комплексного спеціалізованого лікування.

Алгоритм медичної евакуації

  1. Рішення про направлення пацієнта на лікування за кордон приймає лікар, керуючись наказом МОЗ від 05.04.2022 р. № 574 «Про затвердження Критеріїв направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану та Переліку закладів охорони здоров’я, які здійснюють координацію направлення громадян України для лікування за кордон на період дії воєнного стану».

Рекомендовано направляти на продовження лікування за кордоном такі категорії пацієнтів, як:

  • пацієнти з травмами, отриманими внаслідок збройної агресії рф проти України, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнти, які потребують надання комбустіологічної допомоги (опіки);
  • діти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослі пацієнти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • діти з орфанними захворюваннями.
  1. Лікуючий або сімейний лікар інформує обласного координатора з медичної евакуації (зазвичай це співробітник Департаменту охорони здоровʼя (ДОЗ) або ж обласної лікарні) про своє рішення. Обласні координатори надсилають необхідні медичні висновки команді медичної евакуації в МОЗ.
  2. МОЗ верифікує дані, інформує пацієнта про маршрут медичної евакуації.
  3. Якщо пацієнт (чи його законний представник) дає згоду на медичну евакуацію, то МОЗ надсилає відповідний запит до системи екстреного реагування Єврокомісії.
  4. МОЗ отримує через платформу Early Warning and Response System (EWRS) пропозиції від лікарень з країн — членів Європейського Союзу (ЄС) та Європейської економічної зони (ЄЕЗ) щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити необхідне лікування.
  5. Координатори з медичної евакуації Міністерства в постійній комунікації з лікарнями, що приймають пацієнтів, узгоджують етапи й маршрути безпечного транспортування.
  6. Міжнародні партнери у взаємодії зі службою екстреної медичної допомоги МОЗ України транспортують пацієнтів з лікарень у прифронтовій зоні чи на деокупованих територіях до медичних закладів Львівщини, які взяли на себе функцію медичного хабу. У цих лікарнях готують людей до медичної евакуації (надають медичну допомогу, організовують підготовку та переклад необхідної документації).
  7. Далі медичним автотранспортом чи медичними гелікоптерами/літаками українців транспортують за кордон для спеціалізованого лікування.
  8. МОЗ України за сприяння міністерств охорони здоров’я країн — членів ЄС/ЄЕЗ через платформу EWRS проводить моніторинг пацієнтів, отримує повідомлення про їх рух у клініках країн ЄС, а також запити щодо додаткової інформації про пацієнтів тощо.
  9. Після завершення лікування пацієнти мають змогу повернутися в Україну за сприяння посольств чи консульств України у відповідній країні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua