Як медичним закладам потрапити до Програми з відновлення України

9 серпня 2022 о 11:27
611

Мінрегіон розпочинає відбір проєктів, які будуть реалізовані в рамках Програми з відновлення України відповідно до фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Програма передбачає відновлення життєво важливих для людей об’єктів, зокрема й медичних закладів.

Коментар Віктора Ляшка

«Щодня ми бачимо, як терористична росія продовжує руйнувати медичну інфраструктуру України. Ракети окупантів вже зруйнували вщент 123 об’єкти медичних закладів та ще 777 зазнали пошкоджень. З 24 лютого не було жодного дня, аби ворог не обстрілював нашу медичну інфраструктуру. Однак поки росія руйнує, Україна відновлює. Ми вже маємо чіткий покроковий план відновлення критичної медичної інфраструктури, щоб вже найближчим часом у регіонах, що найбільше постраждали від війни, населення мало безперешкодний доступ до медичної допомоги», — зазначив 5 серпня 2022 р. міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Які заклади зможуть стати частиною Програми з відновлення

Стати частиною Програми з відновлення України зможуть медичні заклади в регіонах, що постраждали внаслідок воєнних дій, а також ті, що прийняли найбільшу кількість внутрішньо переміщених осіб.

У межах першого відбору буде профінансовано проєкти на загальну суму до 200 млн євро. Кошти надходитимуть громадам на безповоротній основі у вигляді субвенції, яка надається в рамках фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Умови участі у відборі:

  • комунальна власність об’єкта, на фінансування якого залучається субвенція;
  • співфінансування коштами місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, на покриття витрат на сплату податків і зборів, у тому числі податку на додану вартість, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо;
  • календарний план реалізації проєктів має становити від одного до трьох років;
  • об’єкти, що фінансуються за рахунок субвенції, залишаються в комунальній власності (спільній власності) відповідних територіальних громад та використовуватимуться за цільовим призначенням протягом не менше 20 років з дати завершення впровадження проєкту;
  • за рахунок субвенції заборонено купівлю або приватизацію землі, будівель, приміщень;
  • під час розроблення проєктної документації на місцевому рівні та на всіх етапах реалізації проєктів обов’язково повинні бути враховані громадські інтереси ключових сторін у місцевій громаді (вразливі групи населення, громадські організації, медичні, освітні та соціальні служби);
  • спроможність органів місцевого самоврядування, на фінансування об’єктів яких залучається субвенція, забезпечувати подальше їх утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Органи місцевого самоврядування, місцеві органи виконавчої влади/виконавчих органів сільських, селищних, міських рад територіальних громад мають подати до Міністерства розвитку громад та територій України пропозиції до 2 вересня.

Детальніше з умовами відбору можна ознайомитися за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua