Вживання алкоголю пацієнтами, які отримують ЗПТ: розроблено посібник для медиків

9 серпня 2022 о 09:40
874

За підтримки Центру громадського здоров’я МОЗ України розроблено практичний посібник для медичних і соціальних працівників «Когнітивно-поведінкова терапія для зниження вживання алкоголю пацієнтами замісної підтримувальної терапії».

Посібник створили у відповідь на запит практичних фахівців, які залучені до впровадження замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) в Україні та працюють з пацієнтами щодня.

Масштаб проблеми

Відповідно до офіційних даних станом на 2018 р. рівень споживання алкоголю в Україні сягає 5,15 л/особу на рік. А якщо врахувати вживання незареєстрованого алкоголю, то офіційну цифру можна сміливо помножити на 2.

Вживання алкоголю пацієнтами, які отримують ЗПТ, — особлива проблема, оскільки суттєво підвищує ризик передозувань, особливо в найскладніший для пацієнта період індукції. До того ж провокує розвиток захворювань печінки, зокрема, за наявності такого супутнього захворювання, як вірусний гепатит. За оціночними даними, станом на 1 січня 2022 р. у 5,5–8,5 тис. пацієнтів, які отримують ЗПТ, відмічають розлади внаслідок вживання алкоголю.

Про посібник

Матеріали посібника покликані удосконалити систему підтримки пацієнтів, які отримують ЗПТ, спровокувати вихід її за межі виписування препаратів і перетворення на комплексну, цілісну систему піклування про психічне та фізичне здоров’я пацієнтів. Це допоможе зробити так, щоб усе більше людей позбавлялися від зловживання та залежності від алкоголю й розпочинали повноцінне щасливе життя.

Переглянути та завантажити посібник можна за посиланням

Посібник розроблено в рамках пілотного проєкту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, спрямованого на зниження та припинення вживання алкоголю серед пацієнтів, які отримують ЗПТ.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua