Реабілітаційні послуги в моделі госпітальних округів

5 серпня 2022 о 12:45
759

Розвиток реабілітаційних послуг наразі має бути одним із пріоритетних для медичних закладів. Адже на тлі війни стрімко зростає потреба як у фізичній, так і в психологічній реабілітації пацієнтів. Про це заступник міністра охорони здоровʼя Олексій Яременко заявив 4 серпня 2022 р. під час візиту до лікарень Київської обл.

Наразі в рамках Програми медичних гарантій послуги з медичної реабілітації пацієнти можуть отримувати безоплатно.

Коментар Олексія Яременко

За словами заступника міністра, кожен медичний заклад, який відіграватиме роль кластерного в госпітальному окрузі, обов’язково має надавати послуги з реабілітації за трьома пакетами Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

«У модель госпітальних округів ми заклали чіткі критерії, яким мають відповідати медичні заклади, що потрапили до спроможної мережі. Один із них — наявність послуг з реабілітації. Під час війни цей напрям має бути одним з перших, на якому робитимуть акцент медичні заклади, плануючи свій розвиток на найближчі роки. Якісні реабілітаційні послуги мають бути максимально наближені до пацієнта в кожному регіоні України», — зазначив О. Яременко.

Зокрема, у Фастівській багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування, що на Київщині, активно розвивають послуги з дитячої реабілітації, в тому числі психологічної. Адже діти першими зазнають травматизації психіки. Наразі таку ініціативу активно підтримують міжнародні партнери.

Нагадаємо, на сьогодні у Програмі медичних гарантій існує три напрямки реабілітаційних послуг:

Медич­на реабілітація немовлят, які народилися передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя;

Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухово­го апарату;

Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua