COVID-19: на Волині встановлюються кисневі станції

4 серпня 2022 о 09:25
433

У межах підготовки системи охорони здоров’я до можливої нової хвилі зростання кількості випадків COVID-19 в осінньо-зимовий період на Волині триває монтаж нових кисневих станцій.

У КНП «Любомльське територіальне медичне об’єднання» днями завершили роботи зі встановлення кисневої станції та облаштування киснепроводу. Це одна із 10 станцій, закуплених державою для Волинської області минулого року. Вартість однієї установки — понад 2,5 млн грн.

Встановлена медична киснева станція «ERY-OXY-45» виробляє 468,3 л/хв кисню з повітря (це понад 674 тис. л/добу).

Для її встановлення в медичному закладі коштом лікарні та міського бюджету облаштували киснепровід для 165 точок, додатково обладнано 40 кисневих точок у стаціонарних відділеннях.

Наразі киснева станція вже працює. Відтепер лікарня не залежна від постачання кисню в балонах, що особливо важливо в умовах війни, коли частина виробників кисню опинилися на територіях, де точаться активні бойові дії.

Коментар Богдана Боруховського

«За останній рік нам вдалося суттєво збільшити кількість кисневих станцій. Минулого літа в українських лікарнях їх було близько 50. Сьогодні в медичних закладах додатково працюють майже 100 нових станцій, які були закуплені державою централізовано та за кошти субвенції з державного бюджету, — розповів заступник міністра охорони здоров’я Богдан Боруховський. — Однак, на жаль, ми відмічаємо тенденцію, коли в деяких регіонах медичні заклади суттєво затягують процес встановлення кисневих станцій. Така ситуація абсолютно неприпустима напередодні можливого збільшення кількості хворих на COVID-19. Тому наразі ми працюємо з кожним медичним закладом, аби максимально прискорити цей процес».

Щороку в цьому медичному закладі амбулаторну допомогу отримують близько 70 тис. жителів громади, стаціонарну допомогу — близько 5 тис.

Вакцинація проти COVID-19

Нагадуємо, що вакцинація є найефективнішим способом протидії COVID-19, медична інфраструктура з вакцинації дозволяє робити щеплення всім, хто цього потребує, у відносно безпечних регіонах.

Актуальний перелік пунктів щеплення можна знайти за посиланням bit.ly/vaccinationpoints. В Україні наразі достатньо вакцин проти COVID-19, насамперед Cominarty від Pfizer та CoronaVac.

Звертаємо увагу, що на даний час в Україні дозволена друга бустерна доза проти COVID-19 особам віком 60+ та пацієнтам із хронічними хворобами.

Відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ) № 16-06/2022 затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2022 р. № 1249.

Для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 міс після першої бустерної дози для таких груп населення:

  • особи віком старше 60 років;
  • особи, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • особи з інвалідністю;
  • особи з імуносупресією;
  • особи віком 18–59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів можна знайти в рішенні НТГЕІ № 16-06/2022);
  • особи віком 18–59 років із численними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19.

Дослідження щодо застосування додаткових бустерних доз вакцин проти COVID-19 показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для осіб віком старше 60 років і людей з імунодефіцитом.

Водночас попередні дані досліджень свідчать про те, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози мінімальна. Тому здоровим людям віком до 60 років; вагітним без супутніх захворювань, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19; групам професійного ризику, як-от медичні працівники, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення.

Нагадаємо, що з січня цього року в Україні всі особи віком від 18 років можуть отримати одне бустерне щеплення, якщо з часу отримання первинного курсу вакцинації минуло щонайменше 6 міс. Особи, які внаслідок тяжких хвороб мають імуносупресію, крім першої та другої бустерної дози, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28–90 днів після завершення первинного курсу вакцинації.

Раніше ми повідомляли, що в Україну доставили генератори змінного струму

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua