Депаперизація медичної сфери: шлях до наближення до європейських стандартів

28 липня 2022 о 14:30
682

МОЗ України спільно з проєктом Агентства США з міжнародного розвитку (United States Agency for International Development — USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я» працює над  створенням концепції прийняття рішень в охороні здоров’я на основі даних. Депаперизація механізмів збирання та консолідації інформації є головним чинником цього процесу.

Аналіз даних у медичній системі

У рамках цієї роботи експертами проєкту проаналізовано механізми збору та аналізу даних у медичній системі. Зокрема:

  • проведено аналіз близько 600 форм медичної звітності;
  • структуровано та класифіковано на групи всі наявні медичні форми;
  • створено та нормалізовано перелік даних, які фіксуються в системі охорони здоров’я винятково в паперовому вигляді;
  • виконано аналіз нормативно-правових актів, що регулюють вимоги до медичної звітності, збирання та обробки даних;
  • виконано зіставлення наборів даних, отриманих з паперових форм, з даними, наявними в центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я;
  • сформовано перелік рекомендацій та дій для швидких результатів щодо депаперизації та більш довготривалих змін.

Наближення медичної сфери до європейських стандартів

«У рамках роботи над аналізом даних експерти зіставляли дані медичних форм з даними, що існують в електронній системі охорони здоров’я. Завдяки цьому вдалося виявити ті дані, що на сьогодні відсутні в ЕСОЗ, але наявні в паперових медичних формах. Ця праця допоможе ухвалити рішення щодо подальших процесів депаперизації та зменшення адміністративного навантаження на медичних працівників. У майбутньому це забезпечить можливість збирати інформацію саме через електронну систему і відмовитися від паперової звітності», — коментує роботу над депаперизацією медичної сфери Марія Карчевич, заступник міністра охорони здоров’я України.

Експерти проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» запропонували цільову модель індикаторів для системи охорони здоров’я на основі стандартів, рекомендацій та практик Організації економічного співробітництва та розвитку, ВООЗ та Євростату. Було створено паспорти відповідних індикаторів, які описують суть індикатора, формулу та дані, що необхідні для його розрахунку. Індикатори медичної сфери дозволять не лише ухвалювати стратегічні рішення на національному та регіональному рівнях щодо програм у сфері охорони здоров’я, а й отримати можливість порівнювати відповідні індикатори з індикаторами інших країн світу. Наявність таких індикаторів у країні відповідає вимогам ЄС і наближає медичну сферу до європейських стандартів охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua