В Україні зростають темпи трансплантації

28 липня 2022 о 12:02
458

Незважаючи на розв’язану російською федерацією війну, система охорони здоров’я продовжує працювати, а лікарі — надавати кваліфіковану, у тому числі високоспеціалізовану, медичну допомогу. При цьому темпи проведення трансплантацій в Україні навіть зросли в порівнянні з минулим роком (за 6 міс поточного року в Україні виконано 136 трансплантацій органів, за аналогічний період 2021 р. зроблено 126 таких операцій).

Черкаський обласний онкодиспансер

Серед закладів, що фізично не постраждали від російської навали і продовжують рятувати життя пацієнтів, які не мають іншого шансу на життя, окрім трансплантації, — Черкаський обласний онкодиспансер. З початку року там провели 24 трансплантації кісткового мозку (КМ) та 6 трансплантацій нирок.

Загалом з 2019 р. фахівцями закладу здійснено 91 трансплантацію КМ та 19 трансплантацій нирок.

Минулої п’ятниці в медичний заклад, попри воєнний час і проблеми з логістикою, доставили КМ від донора з Польщі, завдяки чому фахівці змогли провести трансплантацію від неродинного донора 33-річному канівчанину, хворому на гострий лейкоз.

Безпосередньо від кордону в Черкаси цей цінний вантаж доставили засновники Українського реєстру донорів кісткового мозку.

Наразі заклад працює у звичному режимі, у тому числі надаючи допомогу пацієнтам з інших областей України, де через війну українці позбавлені можливості потрапити до онкологічних закладів.

Фахівці онкодиспансеру проводять усі види спеціального лікування: хірургічне, хіміотерапевтичне, променеве.

Довідка: записатися на прийом до спеціалістів можна онлайн на сайті onko.ck.ua — «Самозапис до лікаря» — «Запис на прийом для незареєстрованого користувача». Дізнатися детальнішу інформацію можна за номером: +38 (067) 006-59-00 (кол-центр).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua