Мавпяча віспа: спалах набув статусу надзвичайної ситуації міжнародного масштабу

25 липня 2022 о 12:36
701

21 липня 2022 р. у Женеві відбулося засідання Комітету з питань надзвичайних ситуацій Міжнародних медико-санітарних правил щодо оновлення оцінки спалаху мавпячої віспи та надання йому статусу надзвичайної ситуації у сфері громадського здоров’я міжнародного масштабу. За даними ВООЗ, уже зареєстровано понад 16 000 випадків захворювання у 75 країнах світу.

Як зазначено в офіційній заяві генерального директора ВООЗ Тедроса Аданома Гебреїсуса, члени Комітету висловили різні точки зору щодо поточної ситуації із захворюванням. Взявши до уваги їхні рекомендації, пан Т. Гебреїсус оголосив спалах мавпячої віспи надзвичайною ситуацією у сфері громадського здоров’я, що має міжнародний масштаб.

Коментар голови ВООЗ

«За оцінкою ВООЗ, ризик мавпячої віспи є помірним у глобальному масштабі в усіх регіонах, крім Європи, де ми оцінюємо його як високий. Коротко кажучи, у нас є спалах, який швидко поширився світом через нові способи передачі, про які ми ще мало знаємо, але які відповідають критеріям Міжнародних медико-санітарних правил», — підсумував генеральний директор ВООЗ.

Через те що спалах мавпячої віспи сконцентрувався серед чоловіків, що мають статеві контакти з іншими чоловіками, ВООЗ закликає розробити та використовувати стратегії профілактики та лікування у відповідних групах. За словами пана Т. Гебреїсуса, під час цього процесу важливо запобігти стигматизації та дискримінації, адже «вони так само небезпечні, як і будь-який вірус».

Щодо глобальних рекомендацій, то генеральний директор ВООЗ зауважив про необхідність посилення епідконтролю у країнах, де вже зареєстровано випадки мавпячої віспи, та нагляду за лікуванням пацієнтів у медичних закладах, підкреслив нагальність пришвидшення досліджень щодо створення ефективної вакцини і лікарських засобів.

Нагадаємо, що в Україні наразі не зафіксовано жодного підтвердженого випадку мавпячої віспи.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами phc.org.ua