Віктор Ляшко провів зустріч з керівниками медзакладів Донецької обл.

25 липня 2022 о 12:19
418

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко разом з головою Національної служби здоров’я України Наталею Гусак провів зустріч із керівниками медичних закладів та структурних підрозділів з питань охорони здоров’я Донецької обл.

Під час наради обговорили нагальні питання щодо працевлаштування внутрішньо переміщених медиків з Донецького регіону та виплат закладам від Національної служби здоров’я України.

Тимчасове працевлаштування ВПО

Очільник МОЗ нагадав, що тимчасове працевлаштування внутрішньо переміщених осіб врегульовано наказом Міністерства охорони здоров’я «Про облік та табелювання медичних працівників, які надають медичну допомогу поза основним місцем роботи в період воєнного стану на території України», а також постановою КМУ «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

«На тимчасово окупованих територіях України ворог цілеспрямовано знищує медичну систему. Там уже зруйновано вщент і не підлягають відновленню майже 90 закладів охорони здоров’я, понад 80 з яких знаходяться саме на Донеччині. Тому для нас особливо важливо, щоб медичні працівники, які змогли виїхати з окупації, мали можливість продовжувати працювати у більш безпечних умовах та зберігали свої трудові колективи», — зазначив В. Ляшко.

Фінансування медичних закладів

Також міністр зауважив, що для медичних закладів, які працюють на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України, і надалі діятиме спрощена система фінансування. Тобто щомісяця такі лікарні отримуватимуть 1/12 від річного фінансування для забезпечення безперебійної роботи лікарень.

«Там наші лікарі, які лікують наших українських пацієнтів. І це наша принципова позиція — завжди підтримувати своїх, де б вони не були», — зазначив голова відомства.

Також він додав, що медикам, які працюють на тимчасово окупованих територіях, нараховується українська заробітна плата у розмірі не менше ніж 20 000 грн для лікаря та 13 500 грн — для медичної сестри.

Нагадаємо, що найбільше працевлаштованих працівників охорони здоров’я, які вимушено переїхали до інших регіонів, зареєстровано у Дніпропетровській обл. — 492, Харківській обл. — 364 та Полтавській обл. — 325 осіб.

Найбільше працевлаштованих лікарів та інших професіоналів у сфері охорони здоров’я зареєстровано у Львівській обл. — 286, Дніпропетровській обл. — 164 та Полтавській обл. — 128 осіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua