Лікарям заборонять призначати рецептурні препарати без виписування рецепта

22 липня 2022 о 16:41
864
Спеціальності :

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт № 7444, який передбачає посилення контролю за дотриманням порядку рецептурного відпуску лікарських засобів, а також створює умови для введення в Україні найближчим часом відпуску рецептурних лікарських засобів, зокрема тих, що містять підконтрольні речовини (наркотичні, психотропні), за електронним рецептом.

Що зміниться

Нове законодавство пропонує:

  • доповнити ч. 1 ст. 78 (прим. 1) Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» новим положенням щодо заборони медичним працівникам призначати пацієнтам рецептурні лікарські засоби без відповідного виписування на такі препарати рецептів, оформлених згідно зі встановленими МОЗ правилами;
  • викласти в новій редакції ст. 28 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», що дозволить у перспективі виписувати електронні рецепти на наркотичні (психотропні) лікарські засоби;
  • викласти в новій редакції ч. 3 ст. 21 Закону України «Про лікарські засоби», що дозволить встановити на рівні закону пряму заборону відпуску з аптечних закладів рецептурних лікарських засобів без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням встановленого МОЗ порядку відпуску.

Ухвалення законопроєкту дасть змогу запровадити відпуск рецептурних лікарських засобів за електронним рецептом, посилить контроль за дотриманням порядку рецептурного відпуску ліків, а також зробить їх використання більш раціональним. Це скоротить кількість випадків безвідповідального самолікування та сприятиме покращенню стану здоров’я українців.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, rada.gov.ua