Відновлення медичної галузі: проєкт плану представлено міжнародним донорам

22 липня 2022 о 12:26
696

21 липня 2022 р. міжнародним донорам було презентовано проєкт плану післявоєнного відновлення медичної галузі.

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook повідомив Михайло Радуцький, народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

У дописі йдеться, що 2 тиж тому українська делегація у Швейцарії презентувала міжнародній спільноті проєкт плану відновлення України. Наразі доопрацювання цього стратегічного документа продовжується. 21 липня 2022 р. було проведено спільне засідання двох робочих груп: з відновлення сфери охорони здоров’я та Національної ради з відновлення України. МОЗ презентувало міжнародним партнерам документ, над яким фахівці працювали декілька місяців.

Основою плану стала Стратегія розвитку системи охорони здоров’я до 2030 р., яку встигли розробити до початку війни. Також серед основних засад документа — відновлення галузі відповідно до стандартів ЄС та врахування принципу енергоефективності.

Пріоритетні напрямки плану

План містить дев’ять пріоритетних напрямків:

  • посилення політик та інститутів;
  • медичні послуги, актуальність яких обумовлена війною;
  • громадське здоров’я та готовність до реагування;
  • фінансова стабільність медичної допомоги;
  • трансформація мережі закладів охорони здоров’я;
  • розвиток кадрових ресурсів;
  • електронна охорона здоров’я;
  • управління якістю та експертиза здоров’я;
  • фармацевтичний сектор та доступ до ліків.

Стадії відбудови медичних закладів

Проведення відбудови медичних закладів передбачає три стадії: перша — забезпечення медичною допомогою під час війни (2022 р.), друга — відновлення системи охорони здоров’я (2023–2025 рр.), третя — підвищення людського капіталу, якості медичної допомоги, технологічний розвиток (2023–2026 рр.).

Лікувальна мережа європейського зразка

Особливу увагу у плані приділено формуванню лікарняної мережі європейського зразка. Вона складатиметься з 215 загальних лікарень, 165 кластерних та 52 надкластерних (багатопрофільних), 6 міжрегіональних реабілітаційних центрів, 5 центрів опікової травми та реконструктивної хірургії, 10 університетських лікарень. За підрахунками МОЗ, мінімальна потреба в коштах на відновлення та розвиток мережі становить 14,4 млрд євро.

Під час виступу М. Радуцький відзначив, що якщо за низкою інших сфер економіки відбудову можна почати одразу після нашої перемоги, то в медицині ми чекати не можемо. Адже необхідно забезпечити українцям доступ до медичних послуг. Тому паралельно з розробкою плану тривають ремонтні роботи в медичних закладах на деокупованих територіях за бюджетні кошти, а українські та міжнародні компанії фінансують будівництво нових амбулаторій на Київщині та Сумщині.

Також будо зазначено, що вже сформовано єдину команду з представників Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, МОЗ, Офісу Президента, яка готова разом з донорами та міжнародними організаціями працювати над реалізацією плану.

Поява остаточно затвердженої версії плану відновлення України очікується на початку осені.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами www.facebook.com/radutskyy