Президент підписав закон щодо продовження медичної реформи

21 липня 2022 о 12:22
2099

Президент України 18 липня 2022 р. підписав Закон України № 2347-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги від 1 липня 2022 року», який було прийнято 1 липня 2022 р.

Про що документ

Закон, зокрема, передбачає відмову від застарілої «радянської» моделі з поділом на обласні, міські, районні медичні заклади. Замість цього створюється мережа госпітальних округів європейського зразка.

Новий підхід передбачає кілька рівнів закладів: надкластерні, кластерні та загальні.

Медична допомога у простих випадках надаватиметься якомога ближче до місця проживання в загальних лікарнях. У більш складних — у кластерних та надкластерних.

Створення госпітальних округів дозволить кожній громаді чітко розуміти роль медичного закладу та його функціонала в загальній мережі лікарень.

Документ містить ще декілька важливих новацій у медичній галузі:

  • на законодавчому рівні закріплює порядок встановлення Урядом мінімального рівня оплати праці в державних та комунальних медичних закладах;
  • дозволяє з 2023 р. розпочати процес реімбурсації медичних виробів;
  • надає НСЗУ функцію моніторингу послуг відповідно до умов договору;
  • дозволяє Уряду встановлювати відсоток рентабельності на платні послуги, які не підпадають під програму медичних гарантій;
  • відповідно до європейської практики об’єднує терміни «вторинна» та «третинна» медична допомога;
  • дозволяє залучати до лікування інтернів та фармацевтів;
  • створює реєстр пацієнтів з орфанними захворюваннями.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua, t.me/radutsky