Оптимізація мережі медичних закладів: Львівщина демонструє успішні приклади

21 липня 2022 о 10:44
913

Ряд медичних закладів на Львівщині вже демонструють приклади успішного процесу оптимізації, а саме: об’єднання та інтеграції спеціалізованої медичної допомоги. Про це заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко повідомив 20 липня 2022 р. під час візиту до лікарень Дрогобича, на Львівщині.

Коментар Олексія Яременка

«Створення сучасної мережі закладів охорони здоров’я — це вимога часу. Приємно вражений, що на місцях, навіть не чекаючи на певні законодавчі рішення, реформа вже втілюється. Об’єднані медичні заклади в першу чергу отримують нові можливості для розвитку. Вони стають більш спроможними та можуть ефективніше використовувати наявні ресурси. Як результат — пацієнти мають доступ до якісних та комплексних медичних послуг», — розповів О. Яременко.

Зокрема, в Дрогобичі вже успішно реорганізовано міський пологовий будинок, який приєднано до міської лікарні № 1. Також у рамках реформи до Дрогобицької міської поліклініки приєднано міську лікарню № 5 та стоматологічну поліклініку, які останнім часом потребували постійного дофінансування та дотацій з боку держави.

У рамках Плану відновлення системи охорони здоров’я України від наслідків війни на 2022–2032 рр. одним з пріоритетів є відновлення та трансформація мережі закладів охорони здоров’я. Це має відбуватися відповідно до підходів до госпітального планування та спрямовано на забезпечення надання базових послуг з охорони здоров’я шляхом розширення послуг первинної медичної допомоги, впровадження моделі роботи мультидисциплінарних команд на рівні первинної медичної допомоги, впровадження багаторічних договорів між Національною службою здоров’я України та закладами охорони здоров’я.

Нагадаємо, в Україні вже напрацьовано план відновлення медичних закладів, який стане частиною Плану післявоєнного відновлення та розвитку країни.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua