В Україні продовжують розвивати симуляційне навчання медиків

20 липня 2022 о 15:00
480

У рамках робочої поїздки в Івано-Франківську обл. 19 липня 2022 р. заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак провела методичну зустріч із представниками медичних університетів України. Учасники обговорили перспективи розвитку симуляційного навчання в Україні та поділилися досвідом навчання на симуляційних манекенах і у віртуальній реальності.

Про важливість симуляційного навчання

«Розвиток медичної симуляції для вищої медичної освіти та безперервного професійного розвитку медиків є пріоритетним напрямом політики МОЗ України. Оскільки це ідеальна платформа для опанування українськими лікарями практичних навичок. І створення такої мережі симуляційних центрів є запорукою зростання професійного рівня лікарів і медсестринства, а також якості надання медичної допомоги населенню. Зараз ми маємо амбітну мету — впровадити симуляційні технології навчання за єдиним стандартом у всіх медичних закладах вищої освіти України. Ми маємо дати змогу майбутнім фахівцям-медикам опанувати клінічні навички, інтегрувати теоретичну підготовку в практичну роботу з урахуванням кращого  європейського досвіду», — зазначила І. Микичак.

Буде створено мережу симуляційних навчальних центрів

У ході зустрічі представники медичних університетів мали змогу презентувати підходи закладів вищої медичної освіти до впровадження практик медичної симуляції в навчальні програми. Представники медичних закладів вищої освіти сфери управління МОЗ обговорили пропозиції до нормативно-правових актів для повноцінного й ефективного функціонування таких навчальних центрів. Планується, що завдяки появі мережі сучасних центрів симуляційного навчання лікарі зможуть бути максимально адаптованими до вивчення симптоматики, техніки проведення медичних маніпуляцій та оперативних втручань, пологів, реанімаційних заходів.

Окрім того, на базі таких центрів майбутні лікарі зможуть здобути навички комунікації з пацієнтами та їхніми родичами, а також, як діяти та інформувати хворого в тій чи іншій ситуації.

Медична симуляція сприяє підвищенню рівня практичної підготовки медика та є одним з методів запобігання лікарським помилкам задля підвищення безпеки пацієнтів. Тому так важливо використовувати її для навчання майбутніх лікарів та медичних сестер базовим клінічним навичкам, розвитку професійної компетентності дипломованих фахівців.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua