Вакцинація проти COVID-19: МОЗ дозволило вводити другу бустерну дозу

20 липня 2022 о 14:55
413

В Україні дозволили введення другої бустерної дози вакцини проти коронавірусної хвороби всім людям віком від 60 років, а також особам віком 18–59 років із хворобами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19. Про це повідомляють у МОЗ України.

Відповідні рекомендації Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики № 16-06/2022 було затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2022 р. № 1249.

Особливості вакцинації

Для другої бустерної дози рекомендовано застосовувати мРНК-вакцину (наразі в Україні це Comirnaty/Pfizer) з інтервалом щонайменше 4 міс після першої бустерної дози для таких груп населення:

  • люди віком понад 60 років;
  • особи, які проживають у закладах догляду за літніми людьми;
  • люди з інвалідністю;
  • особи з імуносупресією;
  • люди віком 18–59 років з медичними станами, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19 (перелік станів можна знайти в рішенні Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики № 16-06/2022);
  • особи віком 18–59 років із численними хронічними захворюваннями, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19.

Обґрунтування

Дослідження щодо застосування додаткових бустерних доз вакцин проти COVID-19 показали, що додаткова доза мРНК-вакцини покращує захист від хвороби для людей віком понад 60 років і осіб з імунодефіцитом.

Водночас попередні дані досліджень свідчать про те, що у молодих людей без хронічних хвороб користь від додаткової бустерної дози є мінімальною. Тому здоровим людям віком до 60 років; вагітним без супутніх захворювань, які підвищують ризик тяжкого перебігу COVID-19; особам з груп професійного ризику, наприклад, медичним працівникам, наразі не рекомендовано отримувати бустерну дозу щеплення.

Нагадаємо, що з січня цього року в Україні всі люди віком від 18 років можуть отримати одне бустерне щеплення, якщо з часу отримання первинного курсу вакцинації пройшло щонайменше 6 міс. Люди, у яких внаслідок тяжких хвороб відмічають імуносупресію, крім першої та другої бустерних доз, можуть отримати додаткову дозу вакцини через 28–90 днів після завершення первинного курсу вакцинації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua