Лікарі первинки можуть виписувати рецепти на препарати для пацієнтів з розладами психіки та епілепсією, що підлягають реімбурсації

15 липня 2022 о 11:46
1012

До війни рецепти на ліки, що застосовуються при розладах психіки і поведінки та епілепсії, які входять до програми реімбурсації «Доступні ліки», могли виписати тільки психіатр або невролог.

Йдеться про 27 препаратів, призначених для лікування пацієнтів з епілепсією, та 30 лікарських засобів, що застосовуються при шизофренії, шизотипових станах та маревних розладах; розладах настрою (афективних розладах); невротичних, пов’язаних зі стресом та соматоформних розладах, які включені в програму реімбурсації (відшкодування).

Що змінилося

Проте, щоб отримати повторний рецепт під час воєнного стану, пацієнти можуть звернутися до будь-якого лікаря, що надає первинну медичну допомогу (терапевт, сімейний лікар), наявність декларації для цього не обов’язкова. Важливо, щоб пацієнт мав план лікування від психіатра або невролога, внесений в Електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). На основі цих даних лікар первинки може виписати рецепт.

Якщо є зв’язок зі своїм сімейним лікарем, можна звернутися до нього. Лікар може виписати рецепт навіть дистанційно, якщо має доступ до ЕСОЗ.

Українці можуть отримати препарати, що застосовуються при цих розладах безоплатно або з незначною доплатою, адже програма «Доступні ліки» продовжує діяти і під час війни.

Нагадуємо, що на період дії воєнного стану лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові рецепти.

Якщо пацієнт звернувся до лікаря, а медичний заклад тимчасово має проблеми з електроенергією, інтернетом чи доступом до ЕСОЗ, лікар випише паперовий рецепт, який приймуть в аптеці.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua