Передменструальний синдром: затверджено Уніфікований клінічний протокол

14 липня 2022 о 14:31
1138

Наказом МОЗ України від 13.07.2022 р. № 1218 затверджено Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої медичної допомоги «Передменструальний синдром».

Про документ

Уніфікований клінічний протокол первинної та спеціалізованої допомоги (УКПМД) «Передменструальний синдром» розроблено на основі Клінічної настанови «Передменструальний синдром», основна мета якої — створення єдиної комплексної та ефективної системи надання медичної допомоги пацієнткам з передменструальним синдромом.

В УКПМД запропоновано методи та алгоритми діагностики й лікування пацієнток з передменструальним синдромом в Україні.

Обґрунтування та положення УКПМД побудовані на доказах та засновані на рекомендаціях клінічних настанов, третинних джерел, а саме: Green-top Guideline № 48 Management of premenstrual syndrome, Настанова Королівської колегії акушерів та гінекологів (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists — RCOG), 2017 ((obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1471-0528.14260); Interdisciplinary consensus on management of premenstrual disorders in Switzerland, 2017 (www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/09513590.2017.1284788?needAc cess=true).

Протокол призначений для керівників закладів охорони здоров’я та їх заступників, фізичних осіб — підприємців, які одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та надають медичну допомогу відповідного виду, лікарів загальної практики — сімейних лікарів, терапевтів, акушерів-гінекологів, психіатрів, інших медичних працівників, які надають медичну допомогу жінкам з передменструальним синдромом.

Ознайомитися з протоколом можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua