НСЗУ планує доплачувати закладам первинки

14 липня 2022 о 11:54
915

Голова Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Наталія Гусак 13 липня 2022 р. під час панельної дискусії в межах старту навчальної програми «Leaders for Public Health», організованої One Health та UCU Business School, розповіла про виклики для громадського здоров’я під час війни. У дискусії також взяли участь представник ВООЗ в Україні доктор Ярно Габіхт, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, координатор проєктів Швейцарської агенції розвитку та співробітництва в Україні Петро Ільків, менеджерка проєкту «Діємо для здоров’я» доктор Галина Майструк.

Роль первинки в забезпеченні громадського здоров’я

Громадське здоров’я має тісний взаємозв’язок з первинною медичною допомогою. Під час війни, як ніколи, важливо мотивувати людей дбати про своє здоров’я, адже це найбільша і найважливіша інвестиція в країну для її подальшої відбудови. Значну роль у цьому відіграє первинна медична допомога.

«Майже всі напрями Програми медичних гарантій мають у пріоритеті профілактику: онкозахворювання, серцево-судинні, неінфекційні захворювання тощо. Завдання профілактики захворювань на первинці полягає в тому, щоб людина з декларацією не перейшла в категорію пацієнта з хворобою. На жаль, ми бачимо, що війна призвела до того, що українці відкладають питання, пов’язані зі здоров’ям, на потім. Ми бачимо, що кількість виписаних направлень, наприклад, на онкоскринінги, досягають довоєнного періоду, а погашені направлення не доходять до цих показників. Це те, з чим нам доведеться працювати і що буде в нашому фокусі. Роль профілактичної роботи для первинної медичної допомоги буде зростати», — розповіла Н. Гусак.

Зокрема через війну у 2022 р. частка пацієнтів, які отримували профілактичні взаємодії, знизилася в середньому у 1,5 раза, про це свідчать дані Електронної системи охорони здоров’я. А частка направлень на онкоскринінги, які пацієнти не використовують, становить 1/3 всіх направлень. У деяких випадках навіть більше, наприклад, мамографія — 1/2, колоноскопія — 2/3.

Цю проблему мають вирішити якісні показники і мотивація лікарів приділяти більшу увагу профілактичним заходам. До початку війни НСЗУ розробила такі показники для закладів первинної медичної допомоги та планувала запустити їх моніторинг. У разі досягнення цих показників заклад отримував би додаткові кошти. У зв’язку з бойовими діями і тим, що не всі медичні заклади можуть вносити дані в ЕСОЗ, проєкт призупинено. Однак НСЗУ зараз розробляє інший варіант для медзакладів.

Що пропонує НСЗУ

«Незабаром НСЗУ запропонує закладам додатковий пакет, який буде пов’язаний з внутрішньо переміщеними особами. Це буде частиною конкретних якісних показників. Ми будемо доплачувати медзакладам первинки, якщо лікарі будуть робити одну з кількох інтервенцій з обстеження здоров’я. Це дасть можливість лікарям звикнути працювати з окремими додатковими полями, які раніше були необов’язковими. А по-друге, лікар буде більш глибоко цікавитися здоров’ям пацієнта», — поділилася планами Н. Гусак.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr