В «Охматдиті» уперше проведено тотальне опромінення тіла та пересадку кісткового мозку дорослій

14 липня 2022 о 11:12
519

У січні 2022 р. — до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України — Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит», за сприяння МОЗ, придбала спеціальне обладнання для лінійного прискорювача електронів Elekta Synergy S Agility, яке значно розширило можливості лікування в закладі.

Для дитячої лікарні це означало крок уперед. Адже лінійний прискорювач дає можливість здійснювати весь доступний у світі комплекс процедур для пацієнтів з тяжкою онкологічною патологією та використовувати найсучасніші методики променевої терапії.

Повномасштабна війна не скасувала планів закладу з розширення методів променевого лікування в Україні. Навпаки, після отримання ліцензії на проведення трансплантації кісткового мозку дорослим пацієнтам медзаклад має змогу надавати високоспеціалізовану допомогу не тільки онкохворим дітям, а й рятувати життя дорослих українців.

Перше тотальне опромінення тіла

37-річна медсестра Любов з Ніжина лікувалася з приводу лейкозу в Чернігові та Черкасах, під час війни жінка потрапила до столичного «Охматдиту». Любові першій з дорослих в «Охматдиті» зробили тотальне опромінення тіла та пересадку кісткового мозку за принципом «all under the roof» (все під одним дахом). Раніше пацієнтам доводилося робити їх у різних закладах, інколи — в різних країнах.

У червні Любов пройшла тотальне опромінення тіла, променева терапія підготувала пацієнтку для подальшої пересадки кісткового мозку. Донором стала 13-річна донька Любові. Жінка стала четвертим дорослим пацієнтом, якому у стінах «Охматдиту» пересадили кістковий мозок. Нині її вже виписали з лікарні, вона почувається добре й продовжуватиме лікування амбулаторно.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»
за матеріалами moz.gov.ua;
фото – ohmatdyt.com.ua