Антибіотики за електронним рецептом: розроблено зміни до нормативних документів

14 липня 2022 о 11:04
435

На громадське обговорення винесено проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України» (далі — проєкт наказу), розроблений відповідно до п. 2 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 р. «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою»

Про що документ

Проєктом наказу пропонується затвердити зміни до деяких нормативно-правових актів Міністерства охорони здоров’я України, що додаються.

Мета

Проєкт наказу розроблено з метою удосконалення процедури внесення записів до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) щодо електронних рецептів на лікарські засоби, які підлягають відпуску за рецептом (далі — рецептурні лікарські засоби), а також запровадження у разі наявності технічної можливості виписування рецептів на рецептурні лікарські засоби, що належать до антибактеріальних препаратів для системного застосування і класифікуються за анатомо-терапевтично-хімічним кодом (АТХ) — J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України, та реєстрації їх відпуску в ЕСОЗ.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт наказу розроблено відповідно до п. 2 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 р. «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», уведеного в дію Указом Президента України від 18 серпня 2021 р. № 369/2021.

Відповідно до п. 2 зазначеного рішення Міністерству охорони здоров’я України доручено забезпечити внесення змін до нормативно-правових актів задля унеможливлення придбання без електронного рецепта лікаря в роздрібній мережі аптечних закладів антибактеріальних, противірусних та гормональних лікарських засобів, імуномодуляторів.

Проєктом наказу удосконалюється процедура внесення записів до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в ЕСОЗ щодо використання рецептурних лікарських засобів з метою подолання проблеми неконтрольованого виписування та відпуску рецептурних лікарських засобів без рецепта, що призводить у тому числі до безвідповідального самолікування та погіршення стану здоров’я населення, а також до однієї з глобальних проблем — антибіотикорезистентності (стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків).

Проєктом наказу передбачено умови виписування та відпуску, зокрема і антибактеріальних лікарських засобів, що сприятиме вирішенню вищевикладених проблем та антибіотикорезистентності.

Основні положення проєкту акта

Проєктом наказу пропонується внести зміни до:

  • наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062, та до Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, що затверджений цим наказом;
  • наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2020 р. № 587 «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 5 березня 2020 р. за № 236/34519, та Порядку, затвердженого зазначеним наказом.

Зміни, що вносяться.

Аналіз регуляторного впливу (АРВ).

Додаток 1 до АРВ.

Додаток 2 до АРВ.

Порівняльна таблиця.

Куди надсилати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу слід надсилати в письмовому або електронному вигляді протягом 15 календарних днів з дати публікації на адресу МОЗ України: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601; контактна особа: Олександр Володимирович Гріценко, тел.: (044) 200-06-86 (email: [email protected])

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua