Українські лікарі пройшли тренінги з діагностики та лікування пацієнтів з травмою та політравмою

12 липня 2022 о 17:06
479

Понад 60 українських лікарів з різних медичних закладів Києва, Львова, Тернополя, Хмельницького, Луцька та інших міст пройшли тренінги з діагностики травм та методів оперативного хірургічного втручання у разі політравми. Подібне навчання є ефективним способом підвищити рівень знань та підготувати фахівців до викликів воєнного часу.

Користування портативними апаратами ультразвукової діагностики

Один з дводенних тренінгів було присвячено відпрацюванню навичок користування портативними апаратами ультразвукової діагностики. Завдяки мобільності цих пристроїв медики можуть оперативно проводити діагностику вже на етапі транспортування пацієнта до лікарні або навіть у польових умовах. Таким чином, до лікарні хворі потрапляють з чіткими діагнозами й отримують цілеспрямовану оперативну медичну допомогу.

Під час війни портативні апарати ультразвукової діагностики та навички користування ними дають змогу врятувати більше військових та цивільних, які постраждали від збройної агресії росії.

Діагностика та лікування пацієнтів з травмами

Крім того, під час тренінгу з хірургії учасники ознайомилися з методами діагностики та лікування пацієнтів з воєнними травмами внаслідок поранень, вибухів та опіків на різних ділянках тіла. Також вони поглибили знання з контролю кровотечі, шунтування, запобігання зараженню крові, правильної обробки ран та їх закриття.

Ключовим моментом тренінгу стала оперативна хірургічна допомога у разі численних травм та поранень з чітко визначеною послідовністю дій, від якої залежить порятунок життя пацієнта.

Навчання складалося з теоретичної та практичної частини. Своїм досвідом поділилися Нарін Ахмед, Тетяна Буцєрка, Джуда Славковські та Джон Шерк — волонтери-медики, кваліфіковані експерти у своїй сфері, які мають великий досвід навчання лікарів у країнах, де точиться війна.

Про організацію MedGlobal

Тренінги організовано завдяки співробітництву з міжнародною благодійною організацією MedGlobal за підтримки Міністерства освіти України та організацій Razom і UMANA.

Як відомо, міжнародна організація MedGlobal співпрацює з Україною від початку повномасштабної війни. З березня 2022 р. організація пожертвувала Україні ліки та медичне обладнання на суму близько 2 млн дол. США, а також провела тренінги на теми воєнних травм для понад 500 лікарів з 11 обласних лікарень.

Міністерство охорони здоров’я України висловлює вдячність закордонним колегам за таку активну допомогу та підтримку країни, а також за надважливий обмін досвідом з українськими лікарями, які боронять медичний фронт та тил наших захисників.

Довідка: MedGlobal — це гуманітарна благодійна громадська організація, заснована у 2017 р. групою лікарів, медсестер, експертів у сфері охорони здоров’я та гуманітарних організацій. Вона підтримує вразливі верстви населення у всьому світі через програми з охорони здоров’я та реагування на надзвичайні ситуації. Програми з охорони здоров’я допомагають жертвам воєн і катастроф, біженцям, внутрішньо переміщеним особам з низьким рівнем ресурсів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua