Робоча поїздка Віктора Ляшка на Полтавщину

11 липня 2022 о 15:50
371

Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко 8 липня 2022 р. відвідав з робочим візитом Полтавщину. Разом з начальником Полтавської обласної військової адміністрації Дмитром Луніним та керівником Департаменту охорони здоров’я Віктором Лисаком міністр відвідав лікарні області, де поцікавився станом надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам та мешканцям регіону.

Створення відділення для нейрореабілітації та центру для довготривалої реабілітації

Під час візиту В. Ляшко анонсував створення на базі Полтавської обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського нового відділення, де проводитимуть комплексну ранню нейрореабілітацію.

«Тема реабілітації гостро стояла в Україні навіть до початку війни, адже кількість реабілітаційних центрів була замалою для наявної на той момент кількості політравм, інфарктів та інсультів. Сьогодні цю тему розглядаємо комплексно, щоб у кожній лікарні, що надає допомогу хворим з політравмами та інсультами, відбувалася реабілітація в реанімації з переведенням у заклади довготривалої реабілітації. На Полтавщині таке нове відділення створять на базі обласної лікарні імені М.В. Скліфосовського», — зазначив міністр.

За словами начальника Полтавської обласної військової адміністрації Д. Луніна, адміністрація вже провела перемовини з офісом ВООЗ та затвердила проєкт.

Розвиток університетської клініки

Також у ході зустрічей обговорили можливість розвитку на Полтавщині університетської клініки з інноваційним обладнанням для навчання студентів та інтернів.

«Університетська лікарня — це лікарня, в якій одночасно надають медичну допомогу всім, хто її потребує, а також працевлаштовані або мають доступ працівники кафедр і студенти-інтерни. Такі лікарні повинні мати найсучасніше обладнання, оскільки студенти мають володіти всіма світовими та передовими практиками. У планах відбудови України ми орієнтуємося на те, що є у світі, на ті технології, які будуть популярними через 5–10 років. І ми будемо рухатися і в напрямку створення університетських клінік. Ми звернулися до областей з питанням про можливість створення таких клінік на базі обласних лікарень. Більшість областей схиляються до того, щоб це була спільна діяльність: майно залишалося на балансі обласних рад, але ми мали юридичні механізми для того, щоб студенти і працівники кафедр приходили оперувати, працювати, щоб вони були офіційно працевлаштовані. Можливо, буде окремий законопроєкт про діяльність університетських клінік», — уточнив В. Ляшко.

Крім того, під час зустрічей обговорювали наступні питання:

  • надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам та пораненим;
  • працевлаштування медичних працівників, які вимушено змінили своє місце проживання через війну;
  • стан виплат підвищених заробітних плат медичним працівникам;
  • створення відділення для нейрореабілітації в гострий період та центру для довготривалої реабілітації;
  • етапи модернізації медичних закладів регіону,
  • механізми доступу психологів до спеціальності «Клінічний психолог»;
  • умови надання психіатричної допомоги та оновлення підходів до її фінансування;
  • готовність системи до потенційного збільшення звернення людей з онкологічною патологією;
  • стан монтажу кисневих станцій як елемент готовності до зростання захворюваності на COVID-19;
  • стан розподілу медичної гуманітарної допомоги.

Також міністр ознайомився з роботою Полтавської обласної клінічної психіатричної лікарні та Полтавського обласного онкодиспансеру, де планують встановити перший в області лінійний прискорювач.

Робота перинатального центру

Крім того, В. Ляшко ознайомився з роботою Перинатального центру Полтавської обласної клінічної лікарні.

Центр надає медичні послуги як мешканцям Полтавщини, так і внутрішньо переміщеним особам, які змушені були залишити власні домівки через військову агресію російської федерації.

Зважаючи на військові дії, що тривають на території нашої країни, та стан медичної інфраструктури, яка суттєво страждає через це, Міністерство охорони здоров’я працює над належним матеріально-технічним оснащенням тих лікарень, які продовжують надавати медичні послуги населенню. Важливе місце серед них займають перинатальні центри, що цілодобово надають кваліфіковану допомогу вагітним, породіллям та новонародженим.

Так, нещодавно десять медичних закладів Полтавської обл., у тому числі й Перинатальний центр, отримали від Міністерства охорони здоров’я польські системи Sigmafon, які були передані Україні в якості гуманітарної допомоги. Це — кардіотокографи, за допомогою яких можна відстежувати серцебиття плоду дистанційно.

Лікарі зазначають, що такі кардіографи дозволяють використовувати в функціональній діагностиці телемедичні технології, коли медпрацівник під’єднує датчики до вагітної, а лікар за допомогою додатку в телефоні може бачити всі показники плода, які показує апарат. Кардіотокограф безперервно синхронно реєструє частоту серцевих скорочень плода та тонусу матки, і якщо є тривожні симптоми, медик оперативно зв’язується з пацієнткою.

«Кардіотокографія плоду, яку відтепер фахівці Центру можуть здійснювати завдяки отриманому обладнанню — не просто сучасний і безпечний метод функціональної діагностики. Система Sigmafon має високу точність вимірювання, дозволяє якісно оцінити внутрішньоутробний стан плода під час вагітності та пологів. А це має принципове значення для нагляду за жінками зі складним перебігом вагітності і збереження життя та здоров’я малюків», — прокоментував міністр під час візиту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua