Кошти на зарплату медикам мають виділятися першочергово

7 липня 2022 о 16:40
909
Спеціальності :

Базова заробітна плата на рівні не менше ніж 20 тис. грн для лікаря та 13,5 тис. грн для медичної сестри має бути забезпечена в кожному медичному закладі. Зі свого боку, МОЗ створено всі механізми, аби лікарні щомісяця отримували необхідне фінансування. Про це заступник міністра охорони здоров’я Олексій Яременко повідомив під час зустрічі з керівниками медичних установ 7 липня 2022 р.

Зокрема, минулого тижня було ухвалено постанову, яка передбачає продовження пакета дофінансування для медичних закладів, які поки неспроможні власним коштом забезпечити виплату базової заробітної плати медикам.

Коментар Олексія Яременка

«Ще в перші тижні війни МОЗ ухвалено рішення, яке передбачало створення додаткового пакета в Програмі медичних гарантій для лікарень, які власними зусиллями не можуть забезпечити виплату заробітної плати лікарям та медичним сестрам. Даний пакет діяв до 31 травня включно. Зараз ми продовжили його до кінця року. Такий крок — це передусім підтримка наших медиків у скрутний час. Адже кожен з них має отримувати гарантовану урядом зарплату», — повідомив Олексій Яременко.

Ресурси першочергово мають спрямовуватися на виплату заробітної плати

Заступник міністра нагадав, що керівники медичних закладів мають раціонально використовувати фінансові ресурси та першочергово спрямовувати їх на виплату заробітної плати медикам. Фінансова підтримка від держави, яку отримують медичні заклади, діятиме до кінця року.

Окрім того, змінено підходи до фінансування медичних закладів. З липня лікарні, які працюють на фронтових, прифронтових та тимчасово окупованих територіях, продовжать щомісяця гарантовано отримувати 1/12 від обсягів річного фінансування. Тоді як медичні заклади, що працюють в тилу, отримуватимуть кошти за фактично надані медичні послуги.

Так само зміни в системі оплат торкнуться медичних закладів «первинки». До кінця року вони отримуватимуть фінансування за кількістю фактично укладених декларацій станом на 1 липня.

Нагадаємо, у 2022 р. уряд встановив розмір базової заробітної плати медикам, який передбачає, що зарплата лікаря має бути на рівні не нижче ніж 20 тис. грн, а медичної сестри — 13,5 тис. грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua