Роль місцевої влади у забезпеченні якості медичної допомоги у громадах

7 липня 2022 о 16:15
952

Підтримка та розвиток медичної інфраструктури — пріоритет номер один для місцевої влади, особливо у воєнний час. Команда проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я» підготувала важливий перелік дій, дотримання яких дозволить впливати на якість медичної допомоги у громадах.

Забезпечення мешканців громад необхідними медичними послугами або найближче до місця проживання, або шляхом зрозумілого та доступного маршруту пацієнта — підвищує якість і комфортність життя в регіоні, а також захищеність здоров’я людей, що дуже важливо зараз. Представники місцевої влади, які здатні цього досягти, підвищують власну популярність у громаді. Що для цього необхідно?

1. Брати активну участь у діяльності медичного закладу. Затверджувати фінансовий план та стратегію розвитку медичного закладу. Адже зацікавленість у проблемах, допомога у пошуку їх вирішення, ухвалювання важливих рішень щодо подальшого розвитку лікарень, спілкування не лише з керівниками, а й звичайними працівниками лікарні — все це сприятиме розвитку якості надання медичної допомоги у громадах.

2. Вивчати та задовольняти потреби у певних видах медичної допомоги громади. Навіть з огляду на соціально-віковий склад мешканців громади можна робити висновки про затребуваність певних видів медичних послуг. І це може визначати напрямки для їх розвитку. Наприклад, якщо в громаді багато дітей, то важливо залучати на роботу педіатрів та сімейних лікарів. Якщо переважна більшість населення віком 65+ — необхідний також доступ до сімейного лікаря або терапевта, до аптек, що беруть участь у програмі «Доступні ліки», до лабораторних та інструментальних обстежень.

3. Реорганізовувати чи перепрофільовувати лікарню відповідно до потреб громади. Медична допомога повинна бути доступною для пацієнтів, але не може в кожному селі працювати хірургічне відділення, або в кожній районній лікарні — кардіоцентр. Плануючи спроможну мережу, радимо відповісти на такі запитання:

  • що впливає на якість та тривалість життя в нашій громаді;
  • якими є потреби у медичних послугах, чи надаються ці послуги у вашій громаді і чи потрібно залучати нових надавачів послуг;
  • якщо кількість мешканців громади зросла в рази —  чи достатньо лікарів;
  • що оптимально — прокласти зрозумілі маршрути до надавачів медичних послуг у інших громадах чи інвестувати в розвиток своєї лікарні;
  • якими є бар’єри для отримання медичних послуг?

4. Робити капітальні інвестиції у лікарні. Оплачувати комунальні послуги. Адже підтримка лікарні дає неабиякі можливості для її розвитку.

5. Призначати ефективного менеджера на посаду головного лікаря. Адже саме від керівника лікарні залежать організація медичної допомоги у громаді, задоволеність пацієнтів та медичних працівників.

6. Приймати програми розвитку та заохочення медичних працівників. Тут також дуже важливою є допомога місцевої влади, адже наявність житла чи інших пільг або бонусів — прекрасна мотивація для молодих спеціалістів поїхати працювати саме у ваш регіон.

7. Розробляти зручні маршрути пацієнтів, зокрема до спеціалізованої медичної допомоги, та дбати про доступність медичної допомоги.  Звичайно, не в кожній лікарні може бути, наприклад, ендокринолог, психіатр чи магнітно-резонансна томографія. Але пацієнт у вашій громаді має знати, де отримати призначені обстеження чи консультації, який маршрут до цієї допомоги та ін.

Більше корисної інформації щодо організації якісної медичної допомоги на місцях, змін в законодавстві щодо організації медичної допомоги, пошуку грантів, Програми медичних гарантій тощо — можна почитати у вайбер-каналі «Медицина в громаді». Уся важлива та потрібна інформація — в одному місці.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua