Як працює система охорони здоров’я Харківщини

6 липня 2022 о 10:55
410

Через повномасштабну російську агресію система охорони здоров’я України стикнулася з безпрецедентними викликами щодо роботи в умовах війни.

На сьогодні на підконтрольній Україні території у Харківській обл. функціонує 164 заклади охорони здоров’я первинної та вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. Про це повідомляють в МОЗ України та наголошують, що 126 обʼєктів охорони здоров’я пошкоджені і мають різні ступені руйнування.

Попри регулярні повітряні тривоги та наявні ризики заклади охорони здоров’я області працюють у штатному режимі.

58 медичних закладів з окупованих територій Харківщини переміщені на підконтрольні Україні райони області. Ще 7 закладів евакуювали за межі Харківської обл., зокрема у Дніпропетровську, Львівську та Полтавську області.

Нині на підконтрольній Україні території Харківщини працює близько 15 тис. медичних працівників (сімейні лікарі, вузькі спеціалісти, молодший медперсонал), які повністю забезпечують потреби населення у медичних послугах.

Усі медичні заклади та пункти екстреної медичної допомоги на підконтрольних територіях наразі забезпечені необхідними ліками. Це стало можливим завдяки відновленню постачання ліків та гуманітарній допомозі від європейських партнерів.

Бригади екстреної медичної допомоги, іноді ризикуючи своїм життям, продовжують працювати цілодобово і виїжджають на виклики навіть під час комендантської години. У місті та області працює 178 бригад «екстренки». Бригада «швидкої» не може виїхати за викликом тільки під час активних бойових дій, коли немає можливості надати медичну допомогу через інтенсивні обстріли.

На жаль, у селах та містах області, в яких велися активні бойові дії, й там, де заклади охорони здоров’я зазнали значних руйнувань, доступ до медичних послуг частково обмежений. З огляду на безпекову ситуацію на такі території будуть виїжджати сімейні лікарі та проводити прийоми за допомогою телемедичного обладнання. Відповідні навчання для сімейних лікарів щодо надання телемедичних консультацій вже проводяться.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua