Наталія Гусак
5 липня 2022

Програма медичних гарантій: особливості реалізації з 1 липня 2022 р.

Як ми вже повідомляли, через війну ще на початку березня Міністерство охорони здоров’я України змінило підхід до фінансування системи охорони здоров’я. Кожна лікарня щомісячно гарантовано отримувала від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) 1/12 від річного обсягу фінансування. Це дозволило утримати систему в критичний момент, забезпечити оплату праці медичним працівникам та безперебійну роботу лікарень.

Однак сьогодні в левовій частці медичних закладів невпинно збільшується кількість медичних послуг, що надаються пацієнтам. Тому Уряд ухвалив постанову, яка передбачає, що з 1 липня в регіонах, де наразі не точаться активні бойові дії, буде повернено систему оплат за фактично надані медичні послуги. Зміни дозволять більш ефективно використовувати бюджетні кошти та підвищать фінансову спроможність закладів охорони здоров’я.

Що стосується медичних закладів, які працюють на лінії фронту, в зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України — для них і надалі діятиме спрощена система фінансування. Тобто щомісяця такі лікарні отримуватимуть 1/12 від річного фінансування.

Онлайн-зустріч

Кого торкнуться пропоновані зміни?

Які переваги отримає медичний заклад?

Яку зарплату отримуватимуть лікарі та медичні сестри?

Відповіді на ці та інші запитання (у тому числі — від учасників) — на онлайн-зустрічі «Програма медичних гарантій: особливості реалізації з 1 липня 2022 року», яка відбудеться 6 липня об 11:00. Захід проводиться за підтримки Проєкту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка реформи охорони здоров’я».

Зареєструватися на вебінар у Zoom

Дивитися прямий ефір на Youtube МОЗ

Спікери:

Олексій Яременко — заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції;

Наталія Гусак — голова Національної служби здоров’я України.

Запис буде доступний на Youtube-каналі МОЗ після трансляції за цим самим посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами www.facebook.com/moz.ukr