Народні депутати пропонують внести зміни в обіг рецептурних препаратів

30 червня 2022 о 14:38
475

29 червня 2022 р. у Вінниці відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет). Народні депутати — члени Комітету розглянули два законопроєкти, системно пов’язані між собою: № 7444 «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів, який посилює контроль за відпуском ліків», та № 7445 «Про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів», який вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення за порушення встановленого порядку реалізації ліків.

Подробиці

Законопроєктом № 7444 пропонується на рівні закону запровадити низку заходів для зменшення поширеності випадків безвідповідального самолікування, що призводить до безконтрольного вживання ліків та розвитку антибіотикорезистентності.

А саме: заборонити призначення рецептурних ліків без рецепта; надати можливість виписувати електронні рецепти на наркотичні лікарські засоби; встановити на рівні закону пряму заборону відпуску з аптек рецептурних ліків без рецепта.

«Ми розуміємо, що наразі у зв’язку з воєнним станом ці норми запровадити буде складно, тому пропонуємо у разі прийняття цього законопроєкту вводити його в дію через 3 міс з дня припинення чи скасування воєнного стану», — повідомив Михайло Радуцький, голова Комітету.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроєкт за основу і в цілому.

Проєкт Закону № 7445 передбачає підвищення в 6 разів штрафів за порушення вимог щодо відпуску ліків з аптек, про які йдеться в законопроєкті № 7444.

Він також вводитиметься в дію через 3 міс з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Комітет підтримав проєкт закону та запропонував Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, який є головним з його підготовки, рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу і в цілому.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами komzdrav.rada.gov.ua