Затримка заробітної плати медикам неприпустима — Віктор Ляшко

28 червня 2022 о 10:48
968
Спеціальності :

Виплата заробітної плати медикам має залишатися пріоритетом № 1 для кожного керівника медичного закладу. У війну накопичувати заборгованість із заробітної плати лікарям та медичним сестрам — неприпустимо. Про це міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив 27 червня 2022 р. під час наради з керівництвом Львівської обласної військової адміністрації та керівниками медичних установ, які мають заборгованість із виплати зарплати працівникам.

Ще в перші тижні війни Уряд ухвалив постанову, якою передбачив пакет дофінансування для медичних закладів, що тимчасово неспроможні забезпечити виплату гідної заробітної плати медикам. Однак частина медичних закладів так і не скористалася даним механізмом.

Коментар Віктора Ляшка

«Зі свого боку, МОЗ дало керівникам медичних закладів усі інструменти, аби вони могли забезпечити медпрацівників гідною заробітною платою. У першу чергу ми змінили підхід до фінансування за Програмою медичних гарантій, який передбачає, що медичний заклад щомісяця гарантовано отримує 1/12 від обсягу річного фінансування. Окрім того, створено окремий пакет дофінансування, який покривав фінансові потреби неспроможних лікарень на виплату заробітної плати», — зазначив В. Ляшко.

Ще один пакет дофінансування

За словами міністра охорони здоров’я, наразі Міністерство розробляє наступний пакет дофінансування в рамках Програми медичних гарантій, який буде ухвалено найближчими днями. Претендувати на нього зможуть лікарні, які мають договір із Національною службою здоров’я України та за даними бухгалтерського обліку через впровадження воєнного стану є неспроможними виконати постанову Уряду щодо забезпечення ринкової заробітної плати медичним працівникам.

Цей пакет дофінансування фактично буде продовженням окремого пакета Програми медичних гарантій, який діяв напередодні, з березня по травень.

МОЗ закликає керівників медичних закладів у разі, якщо лікарня не в змозі виплачувати заробітну плату власним коштом, подаватися на пакет дофінансування, а не штучно формувати заборгованість із заробітної плати.

Нагадаємо, Уряд перерозподілив понад 700 млн грн на зарплату медикам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua