Особливості первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам

21 червня 2022 о 12:36
533

Міністерство охорони здоров’я України своїм наказом від 17.03.2022 р. № 496 врегулювало питання надання первинної медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам в умовах воєнного стану. Це стосується тих осіб, які переїхали чи вимушено змінили місце проживання.

Відповідно до наказу громадянин зі статусом внутрішньо переміщеної особи може бути прийнятий у будь-якому закладі охорони здоров’я за своїм вибором, якщо цей заклад має можливість забезпечити відповідне лікування. Усі надавачі медичних послуг зобов’язані надавати медичні послуги всім особам, які до них звертаються за місцем знаходження.

Що має робити лікар «первинки»

Відтепер надавачі первинної медичної допомоги повинні забезпечити:

  • ведення обліку переміщених осіб, які звертаються для отримання первинної медичної допомоги;
  • надання первинної медичної допомоги та медичної допомоги пацієнтам у невідкладному стані з числа переміщених осіб;
  • проведення вакцинації відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

Коли не потрібна декларація

Разом із тим надання медичної допомоги внутрішньо переміщеним особам у невідкладному стані, а також проведення їм та їхнім дітям вакцинації згідно з Календарем профілактичних щеплень не вимагатиме наявності у таких пацієнтів декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу.

Тобто у визначених випадках надавачі медичних послуг, до яких звернулися переміщені особи, не мають права наполягати на необхідності подання їм декларації.

Цей наказ чинний на період дії воєнного стану на всій території України. Інші накази Міністерства охорони здоров’я України на цей час діють у частині, що не суперечить даному наказу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua