Затверджено клінічний протокол «Менопаузальні порушення та інші розлади в перименопаузальному періоді»

20 червня 2022 о 11:51
1889

Наказом МОЗ України від 17.06.2022 р. № 1039 затверджено Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги «Менопаузальні порушення та інші розлади в перименопаузальному періоді».

Про що документ

Уніфікований клінічний протокол розроблений на основі клінічної настанови «Менопаузальні порушення та інші розлади в перименопаузальному періоді», яка ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій, відображених у клінічній настанові Recommendations on women’s midlife health and menopause hormone therapy Міжнародного товариства з менопаузи (The International Menopause Society, IMS), 2016, що більшою мірою відповідає специфіці надання медичної допомоги в нашій країні, та в інших документах.

Протокол призначений для лікарів загальної практики — сімейних лікарів, акушерів-гінекологів, гінекологів-онкологів, онкологів, хірургів-онкологів, кардіологів, ендокринологів, ортопедів-травматологів, інших медичних працівників, які надають медичну допомогу жінкам з менопаузальними порушеннями.

Мета протоколу: забезпечити організацію надання медичної допомоги, встановити єдині вимоги щодо діагностики та лікування пацієнток із симптомами менопаузи, рекомендувати використання критеріїв STRAW+10 2011 р. щодо періодів клімактерії усім спеціалістам охорони здоров’я.

Ознайомитися з протоколом можна за посиланням.

Вищезазначеним наказом МОЗ також внесено зміну до Нормативів надання медичної допомоги жіночому населенню за спеціальністю «акушерство і гінекологія» в умовах амбулаторно-поліклінічних лікувальних закладів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15 липня 2011 р. № 417 «Про організацію амбулаторної акушерсько-гінекологічної допомоги в Україні», шляхом вилучення таблиці «Порушення менопаузи та інші розлади в періоді перед менопаузою» з підрозділу IV «Патологія клімаксу та диспластичні процеси» розділу «Гінекологія».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua