Спрощено ведення діяльності з медичної практики на період воєнного часу

15 червня 2022 о 11:57
511

19 березня 2022 р. набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 18.03.2022 р.  № 314, яка передбачає спрощене ведення господарської діяльності з медичної практики, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), виробництва лікарських засобів (для суб’єктів господарювання, які мають чинну ліцензію на виробництво лікарських засобів) у період дії воєнного стану.

Постанова визначає, що така діяльність може провадитися без отримання відповідних ліцензій/дозволів. Єдиною вимогою є подання декларації до Міністерства економіки України (Мінекономіки).

Як подати декларацію до Мінекономіки

Декларацію до Мінекономіки можна буде подати:

  • в електронній формі за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Дія» чи у мобільному застосунку (після запуску відповідної послуги);
  • у паперовій формі незалежно від місця перебування або реєстрації в центрі надання адміністративних послуг особисто або поштою.

Що зазначати в декларації

У декларації слід зазначити:

  • відомості про суб’єкта господарювання — юридичної особи або фізичної особи — підприємця;
  • відомості про адреси провадження господарської діяльності;
  • вид господарської діяльності, який здійснюється суб’єктом господарювання;
  • назва ліцензії чи дозвільного документа, на заміну якого на період воєнного стану подана декларація;
  • позначка про те, що суб’єкт господарювання ознайомлений з вимогами законодавства, якими встановлено вичерпний перелік вимог до провадження господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню, отриманню документа дозвільного характеру, на заміну якого подана декларація, та зобов’язується їх виконувати.

Протягом одного місяця після припинення чи скасування воєнного стану суб’єкти господарювання, які набули право на провадження господарської діяльності на підставі декларації, зобов’язані звернутися за отриманням ліцензії або дозволу до відповідного державного органу.

На кого не поширюються нові правила

Водночас вищезазначена постанова Уряду від 18.03.2022 р. № 314 також затверджує перелік видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації в умовах воєнного стану. До переліку включені:

  • провадження господарської діяльності банків пуповинної крові, інших тканин і клітин людини згідно з переліком, затвердженим Міністерством охорони здоров’я;
  • провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів (для суб’єктів господарювання, які не мають чинної ліцензії на виробництво лікарських засобів);
  • провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до таблиці I переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Кабінетом Міністрів України, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до зазначеного переліку.

Строки дії чинних строкових ліцензій та документів дозвільного характеру на провадження таких видів діяльності автоматично подовжені на період воєнного стану.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua