Як реагувати медикам у разі виявлення дитини без супроводу

14 червня 2022 о 11:23
419

Міністерство охорони здоров’я за підтримки Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині» розробили алгоритм реагування медичних працівників у разі виявлення дитини без супроводу в умовах воєнного стану.

Про алгоритм

Алгоритм передбачає послідовність дій, які слід виконати у разі виявлення дитини без батьків/опікунів, а також визначає відповідальних за безпеку та здоров’я дитини в такій ситуації. Цим визначається кінцевий результат, який має бути досягнутий після послідовного виконання кожного етапу.

Етапи роботи з дитиною

Зокрема, в алгоритмі передбачені такі етапи роботи з дитиною:

  1. Виявлення дитини без супроводу.
  2. Повідомлення Національної поліції та у разі необхідності — служби екстреної медичної допомоги.
  3. Інформування служби у справах дітей територіальної громади (якщо це неможливо — службу у справах дітей обласної військової адміністрації, Національну соціальну сервісну службу, медичний заклад).
  4. Ідентифікація знайденої дитини.
  5. Медичний огляд дитини.
  6. Інформування батьків чи служби у справах дітей про стан здоров’я дитини.
  7. Надання дитині медичної допомоги в умовах стаціонару у разі потреби.

Ознайомитися із детальним алгоритмом можна за посиланням.

Алгоритм розроблено відповідно до чинного спільного наказу Міністерства охорони здоров’я та Міністерства внутрішніх справ 17.12.2013 р. № 1095/1239 «Про затвердження форм документів про дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, про підкинуту чи знайдену дитину та Інструкцій про порядок їх заповнення».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua