Нове у внесенні медичних даних до ЕСОЗ

14 червня 2022 о 10:24
1149
Спеціальності :

Наприкінці 2021 р. в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) був упроваджений модуль «Робоче місце середнього медичного персоналу» та «Робоче місце адміністратора медичних записів». З моменту запуску цих модулів медичні інформаційні системи ведуть розробку на периферійному рівні та проходять тестування відповідно до технічних вимог.

Функціональний модуль для медичних братів та сестер дозволяє користувачам:

  • реєструватися в ЕСОЗ та отримувати відповідні права доступу;
  • здійснювати пошук електронних медичних записів;
  • формувати пакети діагностичних звітів;
  • фіксувати лікувальні процедури;
  • перевіряти, обробляти та погашати е-направлення та ін.

Що вже можуть вносити медсестри та/або медичні брати

З травня 2022 р. представники середнього медичного персоналу на первинній ланці можуть вносити дані про імунізацію пацієнтів до ЕСОЗ. Команда впровадження продовжує працювати над розширенням функціональних можливостей для того, аби медичні брати та сестри стали повноцінними учасниками ведення лікувального процесу в ЕСОЗ.

Для чого модуль «Робоче місце адміністратора медичних записів»

Модуль «Робоче місце адміністратора медичних записів» дозволяє користувачам з відповідними правами доступу:

  • проводити пошук як ідентифікованого, так і неідентифікованого пацієнта;
  • проводити пошук електронних медичних записів за пошуковими параметрами;
  • отримувати детальну інформацію за електронними медичними записами;
  • шукати пацієнта в системі;
  • позначати медичний запис як помилково введений без отримання дозволу пацієнта та ін.

Скасування медичних записів, створених іншим співробітником

Раніше існувала проблема при скасуванні медичних записів, створених співробітником закладу, який звільнився чи помер.

Керівник закладу може призначити на роль адміністратора медичних записів одного або кількох лікарів додатково до зареєстрованих в ЕСОЗ лікарських посад цих співробітників.

Наразі користувачі з роллю «адміністратор медичних записів» можуть позначити помилковим будь-який медичний запис, створений співробітниками того ж закладу охорони здоров’я, без отримання на це згоди пацієнта.

Також лікар, що не є автором медичного запису, має можливість позначити помилковим такий медичний запис, але після отримання відповідного дозволу від пацієнта.

Готовність медичних інформаційних систем до змін

На сьогодні 16 медичних інформаційних систем успішно пройшли тестування модуля «Робоче місце середнього медичного персоналу». З них — 9 медичних інформаційних систем позитивно протестовані за вимогами до модуля «Внесення даних про імунізацію». Також 15 медичних інформаційних систем пройшли тестування на відповідність технічним вимогам модуля «Робоче місце адміністратора медичних записів».

Актуальний перелік медичних інформаційних систем, які пройшли тестування, можна знайти на сайті системи:

Якщо у вашій медичній інформаційній системі сьогодні недоступні згадані функції, будь ласка, зверніться до представників вашої медичної інформаційної системи та зʼясуйте, як швидко вони планують закінчити розробку та пройти необхідні тестування.

Відповідні процеси в ЕСОЗ регулюються Порядком ведення реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в ЕСОЗ, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 лютого 2020 р. № 587.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua, ehealth.gov.ua