Конверсія турнікета в зонах тактичної екстреної медичної допомоги

9 червня 2022 о 11:59
5581

Наказом МОЗ України від 4.03.2022 р. № 412 затверджено Методичні рекомендації щодо конверсії турнікета у травмованих у зонах тактичної екстреної медичної допомоги.

Про що документ

Зупинка кровотечі за допомогою турнікета є ефективним методом та умовно належить до тих, що рятують життя. Відомо, що такі маніпуляції мають переваги над діагностичними діями в зоні «активного вогню противника» в стандартах ТССС (tactical combat casualty care) та зоні «прямої загрози» в стандартах TECC (tactical emergency casualty care). У вищевказаних зонах на першому місці стоїть зупинка масивної зовнішньої кровотечі з ран кінцівок. Це здійснюється за рахунок агресивного, частого використання турнікета. Після накладання турнікета, як тільки дозволяє ситуація, повинна бути зроблена повторна оцінка необхідності його використання та прийнято рішення щодо його конверсії, якщо час перебування в зоні «непрямої загрози» або на етапі евакуації становить понад 2 год від моменту накладання. Конверсія турнікета — підхід, при якому приймається рішення щодо його подальшого використання з метою зупинки кровотечі з кінцівок. Така оцінка повинна бути зроблена якомога швидше, однак не пізніше, ніж через 2 год після його первинного накладання. Ці методичні рекомендації описують послідовність безпечної конверсії турнікета у поранених та травмованих (далі — поранені) в зоні «непрямої загрози» та евакуації постраждалих.

Ознайомитися з методичними рекомендаціями можна за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua