Паліативна допомога та замісна підтримувальна терапія в період воєнного стану

9 червня 2022 о 11:50
712

Наказом МОЗ України від 4.03.2022 р. № 409 затверджено особливості надання паліативної допомоги та замісної підтримувальної терапії пацієнтам в умовах воєнного стану.

Так, керівникам  структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій доручено організувати видачу закладам охорони здоров’я препаратів наркотичних засобів і психотропних речовин для пацієнтів, які отримують паліативну допомогу, та осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, які отримують лікування препаратами замісної підтримувальної терапії в амбулаторних умовах, у тому числі в умовах створеного стаціонару вдома, для їх самостійного прийому поза межами закладу охорони здоров’я відповідно до призначення лікуючого лікаря або за рецептом у фармацевтичних (аптечних) закладах в обсягах, що не перевищують 30-денної потреби.

Фармацевтичним (аптечним) закладам доручено забезпечити відпуск препаратів наркотичних засобів і психотропних речовин пацієнтам, які отримують паліативну допомогу, та особам з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів, які отримують лікування препаратами замісної підтримувальної терапії:

  • за рецептами, оформленими на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3) в обсязі індивідуальної потреби пацієнта на термін 30 діб;
  • на підставі листка призначень препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів хворим, які отримують лікування в стаціонарних або амбулаторних умовах, і виконання цих призначень, за формою первинної облікової документації № 129-11/о за наявності підпису лікуючого лікаря, завіреного його особистою печаткою, та додаткового завіряння підписом керівника закладу охорони здоров’я (уповноваженої особи) та печаткою закладу охорони здоров’я в обсязі індивідуальної потреби пацієнта на термін 30 діб.

Факт видачі лікувально-профілактичним закладом листка призначень препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів хворим, які отримують лікування в стаціонарних або амбулаторних умовах, і виконання цих призначень за наявності підпису лікуючого лікаря, завіреного його особистою печаткою, та додаткового завіряння підписом керівника закладу охорони здоров’я (уповноваженої особи) та печаткою закладу охорони здоров’я необхідно фіксувати в журналі реєстрації спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) у закладах охорони здоров’я відповідно до форми первинної облікової документації № 129-12/о «Журнал реєстрації спеціальних рецептурних бланків форми № 3 (ф-3) у закладах охорони здоров’я», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 7 серпня 2015 р. № 494, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26 серпня 2015 р. за № 1028/27473. У колонку «Серія та номер рецептурного бланку» вноситься номер листка призначення.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua