Етапність надання допомоги пораненим і травмованим

8 червня 2022 о 16:57
545

Наказом МОЗ України від 02.03.2022 р. № 391 затверджено Методичні рекомендації щодо етапності надання медичної допомоги пораненим та травмованим.

Рекомендації

  1. Поранених та травмованих (далі — поранених) залежно від тяжкості пошкоджень слід розподіляти на наступні споріднені групи:

1.1. критичні: ізольовані чи поєднані ушкодження з проявами геморагічного шоку, що потребують негайного хірургічного втручання та стабілізації стану;

1.2. стабільні: ізольовані ушкодження без проявів геморагічного шоку, що потребують хірургічного втручання;

1.3. легкі: легкі поранення та травми, що не потребують стаціонарного лікування.

  1. Заклади охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) залежно від об’єму надання допомоги пораненим слід розподіляти на наступні рівні:

2.1. І рівня — багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування (БЛІЛ) першого та другого рівнів, багатопрофільні лікарні;

2.2. ІІ рівня — інші ЗОЗ, що надають стаціонарну хірургічну допомогу;

2.3. ІІІ рівня — ЗОЗ, що надають первинну та амбулаторну вторинну допомогу.

  1. Після надання екстреної медичної допомоги пораненим на місці події чи в зоні евакуації подальше транспортування до ЗОЗ здійснюється наступним чином:

3.1. критичні — транспортуються до найближчого ЗОЗ ІІ рівня. Після стабілізації стану пораненого відповідно до положень damage surgery + damage resuscitation, проводиться евакуація до ЗОЗ І рівня;

3.2. стабільні — транспортуються до ЗОЗ ІІ рівня, де і проводиться їх лікування. Обов’язковим є забезпечення до 30% резервних ліжок для надання допомоги критичним;

3.3. легкі — медична допомога надається силами бригади екстреної медичної допомоги (ЕМД) або поранені транспортуються до ЗОЗ ІІІ рівня.

  1. Черговість задіяння бригад ЕМД для транспортування поранених:

4.1. першочергово здійснюється транспортування критичних;

4.2. стабільні транспортуються бригадами ЕМД у випадку відсутності необхідності транспортування критичних;

4.3. транспортування легких при необхідності слід здійснювати спеціальним евакуаційним транспортом. Використання автомобілів ЕМД для евакуації легких категорично не рекомендовано.

  1. За умов обмежених ресурсів та можливості забезпечення достатньої медичної допомоги в одному автомобілі ЕМД допускається транспортування декількох поранених.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua