Медичне сортування на ранньому госпітальному етапі

8 червня 2022 о 15:07
886

Наказом МОЗ України від 24.02.2022 р. № 368 затверджено Стандарт екстреної медичної допомоги «Медичне сортування при масовому надходженні постраждалих на ранньому госпітальному етапі».

Цілі стандарту

  1. Створити дієвий алгоритм медичного сортування постраждалих, які надходять до відділення екстреної медичної допомоги (ВЕМД), що сприятиме швидкому визначенню тяжкості їх стану та розподілу на споріднені сортувальні групи.
  2. Розробити дієвий інструмент таким чином, щоб він включав основні клінічні елементи, такі як стан притомності, дихальної та серцево-судинної систем, наявність та частота дихання, стан перфузії, послідовний та комплексний аналіз яких давав би можливість швидко та максимально точно визначати тяжкість стану постраждалих та розподіл їх на сортувальні групи.
  3. Впровадити науково-обґрунтований підхід до медичного сортування постраждалих, який забезпечує прийняття максимально точних клінічних рішень щодо обсягів надання медичної допомоги та подальше коректне визначення маршруту пацієнта в закладі охорони здоров’я.
  4. Впровадити Національний стандарт медичного сортування постраждалих, який гарантує, що вони отримуватимуть медичну допомогу в обсязі, максимально можливому в умовах наявних сил та засобів, на основі універсальних підходів та однакового обсягу, незалежно від того, в яке ВЕМД вони будуть госпіталізовані.
  5. На основі медичного сортування постраждалих розробити та запровадити критерії якості надання екстреної медичної допомоги постраждалим у ВЕМД різних вікових груп у випадках масового надходження постраждалих або у разі проведення сортування за умови дефіциту сил та засобів.

Ознайомитися зі Стандартом можна за посиланням.

Див. також медичний стандарт «Медичне сортування пацієнтів різних вікових груп у відділенні екстреної (невідкладної) медичної допомоги»

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua