Вакцинація проти COVID-19 і супутні хвороби: робити чи не робити?

23 лютого 2022 о 14:30
704

Супутні хвороби не є протипоказанням до вакцинації проти COVID-19 — це найбільший міф, який впливає на ухвалення рішення щодо щеплення. Про це наголосив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу 23 лютого 2022 р.

Коментар Ігоря Кузіна

«Наголошую, хронічні хвороби є прямим показанням до вакцинації від COVID-19. Особам із бронхіальною астмою, туберкульозом, серцево-судинними, ендокринними, неврологічними захворюваннями, цукровим діабетом, хворобами нирок, тим, хто знаходиться на діалізі, вакцинація необхідна, оскільки вони ризикують тяжко захворіти на COVID-19 та отримати ускладнення. Так само щеплення потрібне пацієнтам з онкологічними, аутоімунними захворюваннями, з ВІЛ-інфекцією, після трансплантації органів, адже вони також у групі ризику», — підкреслив І. Кузін.

Він також зазначив, що особам із цими захворюваннями найімовірніше знадобиться додаткова доза, оскільки ці хвороби та їх лікування дуже сильно впливають на імунітет, а значить — і на ефективність вакцини.

Головний державний санітарний лікар додав, що для спрощення доступу до вакцинації лікарям було дозволено відкривати флакон із багатодозовою вакциною з приходом першого пацієнта, не чекаючи мінімально необхідної кількості для використання цього флакону. Якщо ж упродовж 6 год вакцину з цього флакону не встигли використати, її утилізують.

Таке ж правило діє і для роботи мобільних бригад з вакцинації. Вони можуть використовувати для щеплення будь-яку наявну антиковідну вакцину, незалежно від кількості охочих щепитися.

«Для українців ця норма означає два суттєвих моменти: жодних очікувань, допоки збереться потрібна кількість людей для щеплення, та можливість обрати будь-яку вакцину, незалежно від того, на скількох людей розрахований флакон», — підсумував І. Кузін.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua