Роз’яснення щодо змін в Ліцензійних умовах з провадження медичної практики

23 лютого 2022 о 09:48
1398
Спеціальності :

В електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) розмежовано право користувачів на внесення та перегляд інформації у центральній базі даних системи, а також — на введення змін та доповнень до неї. Окрім того, в ЕСОЗ можна відстежити кожну дію користувача.

Коментар Марії Карчевич

«Інформація та документи вносяться до системи користувачами відповідно до їх прав доступу. Пацієнт (його законний представник) має право надавати доступ медичним працівникам та іншим користувачам до інформації про себе (інформації про пацієнта, законним представником якого є така особа), що міститься в ЕСОЗ. Сама обробка персональних даних та іншої інформації про пацієнтів відбувається з дотриманням вимог Закону України «Про захист персональних даних», — пояснила заступник міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

За її словами, доступ до даних пацієнта можливий лише в разі наявності його згоди та у випадках, передбачених законом. Відтак це забезпечує конфіденційність медичних даних. Система має надійний та багаторівневий захист від зламів та втручань.

Окрім того, заступник міністра зауважила, що відповідно до ухвалених змін повний перехід до цифрового обліку усієї медичної документації відбуватиметься поступово і передбачатиме також внесення додаткових змін до інших нормативно-правових актів.

На сьогодні суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на медичну практику, мають протягом 5 міс підключитися до ЕСОЗ та забезпечити внесення первинної облікової медичної документації, яка визначена законодавством як обов’язкова.

Тобто правила ведення первинної облікової медичної документації залишаються незмінними. Вони регламентуються чинними наказами МОЗ та іншими нормативно-правовими актами. Зараз є обов’язкова вимога в законодавстві для усіх суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, про ведення в електронному обліку такої інформації та документів:

  • медичні висновки про тимчасову непрацездатність;
  • медичні висновки про народження;
  • медичні записи осіб з підозрою на інфікування або з підтвердженим діагнозом захворювання на коронавірусну хворобу (COVID-19) (на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України COVID-19 та протягом 30 днів з дня його відміни);
  • записи про рецепти на антибактеріальні лікарські засоби (обов’язковим буде з квітня 2022 р.), на наркотичні (психотропні) лікарські засоби (обов’язковим буде з літа 2022 р.), на усі рецептурні лікарські засоби (обов’язковим буде з осені 2022 р.);
  • записи про направлення (окрім випадків, визначених наказом МОЗ необов’язковими);
  • медичні записи щодо взаємодії з пацієнтом, на підставі яких формуються згадані медичні висновки та електронні рецепти;
  • медичні записи, записи про направлення та рецепти, які стосуються надання медичних послуг у рамках програми державних гарантій медичного обслуговування населення чи іншого фінансування за рахунок бюджетних коштів.

Відповідно, така первинна облікова медична інформація має обов’язково вноситися до ЕСОЗ.

Нагадаємо, у середу Уряд ухвалив зміни до Ліцензійних умов, згідно з якими усі заклади охорони здоров’я, які провадять медичну практику, працюватимуть в ЕСОЗ.
Детальніше про нові зміни можна почитати тут.

Нагадаємо, ЕСОЗ — це велика двокомпонентна система, яка містить медичні дані, що раніше зберігалися у паперовій формі. Вже зараз вона об’єднує понад 34 млн пацієнтів та 5,5 тис. як державних, комунальних, так і приватних закладів охорони здоров’я.

До ЕСОЗ уже внесено до 700 млн медичних записів. Це система з надвисоким навантаженням та однією з рекордних швидкостей зростання даних у світі, які надійно захищені відповідно до міжнародних стандартів безпеки.

ЕСОЗ має залучити всіх учасників надання медичної допомоги в єдиний медичний інформаційний простір країни, а головне — у найближчому майбутньому дати можливість пацієнту самостійно переглядати та надавати доступ до власної медичної інформації у безпечний спосіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua