Розроблено нові правила відпуску ліків за рецептом

21 лютого 2022 о 15:14
3044
Спеціальності :

МОЗ України на громадське обговорення винесено проєкт наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказів Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 та від 17 серпня 2007 р. № 490».

Мета

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до наказів Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 та від 17 серпня 2007 р. № 490» (далі — проєкт наказу) розроблено з метою удосконалення підходів до раціонального застосування лікарських засобів та посилення контролю за їх відпуском пацієнтам (їх законним представникам) шляхом поетапного запровадження електронних рецептів для лікарських засобів, які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом (далі — рецептурні лікарські засоби) та лікарських засобів (крім лікарських засобів, які підлягають реімбурсації), які згідно із законодавством відпускаються з аптек, їх структурних підрозділів безоплатно чи на пільгових умовах за рахунок бюджетних коштів (далі — лікарські засоби, які відпускаються на пільгових умовах).

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Проєкт наказу розроблений відповідно до абзацу двадцять восьмого підпункту 1 пункту 1, пункту 2 рішення Ради національної безпеки і оборони України від 30 липня 2021 р. «Про стан національної системи охорони здоров’я та невідкладні заходи щодо забезпечення громадян України медичною допомогою», уведеного в дію Указом Президента України від 18 серпня 2021 р. № 369/2021. Проєктом наказу удосконалюються підходи до раціонального застосування рецептурних лікарських засобів та лікарських засобів, які відпускаються на пільгових умовах, до подолання проблеми неконтрольованого виписування та відпуску з аптечних закладів рецептурних лікарських засобів без рецепта, що призводить у тому числі до безвідповідального самолікування та погіршення стану здоров’я населення, зокрема до антибіотикорезистентності (стійкість бактерій до одного або кількох антибіотиків).

Основні положення проєкту акта

Проєктом наказу пропонується внести зміни до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360 «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062, та встановити перехідні положення, необхідні для поетапного запровадження в Україні з 1 жовтня 2022 р. електронного рецепта для всіх лікарських засобів, що відпускаються за рецептом, крім екстемпоральних, зокрема:

1) електронний рецепт, виписаний через електронну систему охорони здоров’я, запроваджується: з 1 квітня 2022 р. для рецептурних лікарських засобів, що належать до антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування, класифікуються за кодом АТХ (анатомо-терапевтичнохімічним) — J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України та відпускаються з аптечних закладів за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів; з 1 липня 2022 р. для рецептурних лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини, у чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами, що відпускаються з аптечних закладів за кошти пацієнта та/або інших джерел, не заборонених законом, крім бюджетних коштів; з 1 жовтня 2022 р. для всіх рецептурних лікарських засобів та лікарських засобів, що підлягають відпуску з аптечних закладів на пільгових умовах;

2) до 30 вересня 2022 р. дозволяється відпускати лікарські засоби, крім тих, які підлягають реімбурсації, за паперовими рецептами або за рецептами в електронній формі, виписаними через іншу, ніж електронна система охорони здоров’я, інформаційно-комунікаційну систему.

Проєктом наказу також пропонується актуалізувати форми рецептурних бланків та ряд положень щодо виписування рецептів та відпуску рецептурних лікарських засобів з аптек, їх структурних підрозділів шляхом внесення змін до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення (викладається у новій редакції), Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів (викладається у новій редакції) та Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 20 липня 2005 р. за № 782/11062. Проєктом наказу також вноситься зміна до пункту 4 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 серпня 2007 р. № 490 «Про затвердження Переліків отруйних та сильнодіючих лікарських засобів», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 вересня 2007 р. за № 1007/14274, якою пропонується усунути колізію в сфері обігу отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, для яких наказом Міністерства охорони здоров’я України від 4 жовтня 2018 р. № 1819 «Про внесення змін до 3 наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 р. № 360», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15 листопада 2018 р. за № 1300/32752, було скасовано предметно-кількісний облік в закладах охорони здоров’я.

АРВ

Додаток 1 до правил

Додаток 2 до правил

Додаток 3 до правил

Додаток 4 до правил

Додаток 5 до правил

Додаток 6 до правил

Довідка ЄС

Правила

Порядок

Порівняльна

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу просимо надсилати у письмовому або електронному вигляді протягом 15 календарних днів з дати публікації на адресу МОЗ України: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601; контактна особа: Олександр Володимирович Гріценко, тел.: (044) 200-06-86, e-mail: [email protected].

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua