В Україні з’явилися перші ознаки стабілізації епідемічної ситуації

18 лютого 2022 о 12:18
573

Віктор Ляшко, Міністр охорони здоров’я України, зазначив, що наразі в закладах охорони здоров’я перебуває на лікуванні 26 052 пацієнти з підтвердженою коронавірусною хворобою. Станом на сьогодні завантаженість ковідних ліжок становить 37,8%, а чисельність пацієнтів, які потребують респіраторної підтримки, не перевищує 29%. Відмічається позитивна динаміка зменшення навантаження на ліжка з киснем.

«Україна вже проходить пік захворюваності на COVID-19. Незважаючи на пікову частоту нових випадків, доступними для пацієнтів залишаються більш ніж половина ліжок з киснем. Рівненська обл., яка перебуває у «червоній» зоні епіднебезпеки, першою стабілізувала епідемічну ситуацію. Аналіз динаміки епідданих вказує на можливість найближчим часом досягнення подібних показників та виходу з «червоної» зони Закарпатської та Івано-Франківської областей», — анонсував В. Ляшко.

Міністр наголосив, що саме завдяки щепленню понад 50% дорослого населення України вдалося врятувати 21,5 тис. життів та зменшити кількість померлих на 17%. Частота госпіталізацій в Україні знизилася у 2–3 рази порівняно з «дельта»-хвилею, а частота смертності знизилася у 4 рази — з 2,0% до 0,5%. І хоча наразі показник смертності починає зростати, впродовж наступних 2–3 тиж очікується його стабілізація з поступовим зменшенням кількості «ковідних» смертей,  що пов’язано з відкладеністю показника.

В. Ляшко зауважив, що рівень «ковідної» смертності в Україні не перевищує рівень смертності внаслідок COVID-19 в інших країнах Європи. Згідно з даними аналітичної бази Оксфордського університету поточний рівень «ковідної» смертності в Україні на 9% нижчий, ніж у Польщі, та на 11% нижчий, ніж в Іспанії. Розбіжності частоти «ковідної» смертності між країнами В. Ляшко пояснив часовими та лабораторними відмінностями визначення «ковідної» смерті.

 

 

Ю.В. Жарікова
Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua