COVID-19: розвиток вакцинокерованих міокардитів

17 лютого 2022 о 11:05
1454

Актуальність

Міокардит — поліетіологічне неішемічне запальне захворювання міокарда, що характеризується різними клінічними проявами та наслідками. Характерними ознаками є пошкодження і запалення кардіоміоцитів, зумовлені безпосередньою вірусною інвазією або опосередкованою імунною відповіддю макроорганізму. Гострий міокардит частіше відмічають у чоловіків, ніж у жінок, хоча рівень захворюваності є досить варіабельним показником, оскільки клінічна картина захворювання часто неспецифічна, а біопсія ендоміокарда не є рутинним дослідженням для таких пацієнтів [3].

Розвиток міокардиту після імунізації — зазвичай рідкісне явище, якому останнім часом приділяється підвищена увага з огляду на повідомлення про пошкодження міокарда у деяких пацієнтів після введення вакцин проти COVID-19 на основі інформаційної РНК (мРНК) [4]. Станом на грудень 2021 р. понад 4,5 млрд осіб у ​​всьому світі отримали одну дозу вакцини проти COVID-19. Тому серйозні небажані явища, пов’язані з введенням вакцин, спрямованих на COVID-19, мають велике значення для громадськості та клініцистів, навіть якщо вони рідкісні. Важливо, що захворювання COVID-19 також може призвести до пошкодження міокарда, яке пов’язане з несприятливими результатами у госпіталізованих пацієнтів, і це необхідно враховувати, оцінюючи ризик ускладнень, зумовлених вакцинацією [1].

У новому дослідженні співробітниками Відділення медичної візуалізації Лікарні загального профілю м. Торонто (Department of Medical Imaging, Toronto General Hospital), Канада, та Університету Торонто (University of Toronto), Канада, проведено порівняльний аналіз клінічних та об’єктивних характеристик, які свідчать про розвиток міокардиту в осіб, вакцинованих проти COVID-19. За результатами оцінки даних магнітно-резонансної томографії (МРТ) встановлено схожість уражень міокарда незалежно від етіологічних чинників, водночас тяжкість уражень у вакцинованих була менш вираженою. Стаття за матеріалами дослідження опублікована у виданні «Radiology» 15 лютого 2022 р. [2].

Матеріали та результати дослідження

Мета дослідження — за даними МРТ оцінити характер і ступінь уражень при міокардиті, пов’язаному з вакцинацією проти COVID-19, і порівняти отримані результати з явищами внаслідок інших причин розвитку міокардиту. У ретроспективне когортне дослідження було включено 92 пацієнти з міокардитом та об’єктивними змінами за даними МРТ серця, виконаними в період 2019–2021 рр. Пацієнтів розподілено в одну з трьох груп, відповідно до клінічного діагнозу: 1-ша — міокардит внаслідок вакцинації проти COVID-19; 2-га — міокардит як ускладення COVID-19 та 3-тя —  міокардит, не пов’язаний з вакцинацією або захворюванням COVID-19. Із 92 пацієнтів у 21 (22%) відзначено міокардит після вакцинації проти COVID-19 (середній вік — 31 рік), у 10 осіб (11%) — міокардит після захворювання на COVID-19 (середній вік — 51 рік), а у 61 (66%) — міокардит іншої етіології (середній вік — 44 роки).

Порівняно з іншими групами серед осіб з міокардитом після вакцинації переважали чоловіки більш молодого віку. Біль у грудях, який розпочинався через 1–7 днів після вакцинації і зберігався протягом 1–6 днів, відзначали всі пацієнти (N=21) з вакциноасоційованим міокардитом. Термін госпіталізації 14 осіб (67%) в середньому становив 3 дні, жодного з них не переводили до реанімаційного відділення. Рівень тропоніну, підвищений у всіх госпіталізованих пацієнтів, суттєво знижувався до моменту виписки. За даними МРТ, при вакциноасоційованому міокардиті виявлені пізнє підвищення рівня гадолінію у 17 осіб (81%) і дисфункція лівого шлуночка у 6 пацієнтів (29%). На основі показників МРТ серця встановлено, що порівняно з іншими причинами захворювання пацієнти з вакциноасоційованим міокардитом мали менш виражені функціональні зміни та структурні аномалії міокарда. В осіб з міокардитом внаслідок COVID-19 та інших причин захворювання відмічали більшу поширеність аномалій, пов’язаних із міжшлуночковою перегородкою, та більш виражені ушкодження міокарда на основі вимірів Т1-картування. Дані короткочасного катамнестичного спостереження (в середньому 22 дні) свідчили про асимптомний перебіг цього періоду та відсутність небажаних явищ. На противагу цьому зазначено, що захворювання COVID-19 може призвести до розвитку ушкоджень міокарда з несприятливими результатами у госпіталізованих пацієнтів, що має враховуватися при паралельному порівнянні з низьким ризиком ускладнень, пов’язаних з вакцинацією.

Практичне значення

Загалом автори дослідження дійшли висновку про те, що розвиток міокардиту після вакцинації проти COVID-19 є явищем рідкісним, водночас перебіг захворювання є менш тяжким порівняно з міокардитом на тлі інфікування SARS-CoV-2. Разом з тим дослідники зауважили, що МРТ серця відіграє важливу роль в оцінці перебігу гострого міокардиту, дозволяючи неінвазивно аналізувати стан тканин міокарда. Відтак розуміння характеру, ступеня ураження та його наслідків дозволить покращити догляд за цими пацієнтами і, можливо, допомогти у прийнятті зважених рішень про вакцинацію.

Список використаної літератури

  1. Giustino G., Croft L.B., Stefanini G.G. et al. (2020) Characterization of Myocardial Injury in Patients With COVID-19. J. Am. Coll. Cardiol., 76 (18): 2043–2055. doi: 10.1016/j.jacc.2020.08.069.
  2. Fronza M., Thavendiranathan P., Chan V. et al. (2022) Myocardial Injury Pattern at MRI in COVID-19 Vaccine–associated Myocarditis. Radiology, 15 Feb. doi: 10.1148/radiol.212559.
  3. Sanchez Tijmes F., Thavendiranathan P., Udell J.A. et al. (2021) Cardiac MRI Assessment of Nonischemic Myocardial Inflammation: State of the Art Review and Update on Myocarditis Associated with COVID-19 Vaccination. Radiology, 18 Nov. doi: 10.1148/ryct.210252.
  4. Su J.R., McNeil M.M., Welsh K.J. et al. (2021) Myopericarditis after vaccination, Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), 1990-2018. Vaccine. 2021; 39 (5): 839–845. doi: 10.1016/j.vaccine.2020.12.046.

 Наталія Савельєва-Кулик
Редакція журналу «Український медичний часопис»