Фінансування екстреної медичної допомоги у ПМГ–2022

15 лютого 2022 о 11:14
1512

Найбільше коштів отримав центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Дніпропетровській обл. — 154,8 млн грн. Центру екстреної медичної допомоги м. Київ Національна служба здоров’я України (НСЗУ) перерахувала 150,8 млн грн. Харківському центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф — 133,4 млн грн.

Загалом НСЗУ уклала договори з 25 центрами «екстренки» на суму понад 11,3 млрд грн.

Екстрена медична допомога входить до Програми медичних гарантій (ПМГ) у 2022 р. та є безоплатною для всіх. Для виклику бригади екстреної медичної допомоги необхідно телефонувати на єдиний номер — «103». Екстрена медична допомога надається всім, кому вона необхідна. Ані декларація з сімейним лікарем, ані електронне  направлення не потрібні.

Перелік безоплатних послуг, на які може розраховувати людина, викликаючи екстрену медичну допомогу:

– цілодобовий прийом звернень та консультування за телефоном 103, зокрема щодо питань, пов’язаних із COVID-19;
– надання екстреної медичної допомоги людям, які перебувають у невідкладному стані, — на місці події, під час транспортування та при особистому зверненні пацієнтів до підрозділу екстреної (швидкої) медичної допомоги;
– встановлення попереднього діагнозу;
– транспортування та медичний супровід пацієнтів, які потребують госпіталізації з місця події до закладів охорони здоров’я;
– медична допомога пацієнтам з підозрою або підтвердженим діагнозом гострої респіраторної хвороби COVID-19. Рекомендації щодо самоізоляції і комунікації з лікарем первинної ланки, у разі, якщо госпіталізація не потрібна.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua