В Україні стабілізується захворюваність на COVID-19

14 лютого 2022 о 12:27
358

Після 4-тижневого стрімкого зростання кількості нових підтверджених випадків COVID-19 в Україні починаємо спостерігати перші ознаки стабілізації. На це звернув увагу українців міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко під час ранкового брифінгу 14 лютого.

Коментар Віктора Ляшка

«Вперше за останні 4 тиж кількість виявлених протягом тижня випадків COVID-19 і пов’язаних з ним госпіталізацій припинила зростання і демонструє спад. Ознаки стабілізації епідемічного процесу відмічаються на тиждень раніше, ніж це показували наші прогнози. Водночас за тиждень найбільше збільшилася кількість нових випадків на території м. Київ (+51%)», — зазначив очільник МОЗ.

Протягом 5-го тижня 2022 р. ВООЗ повідомила, що у всьому світі число нових щотижневих випадків COVID-19 знизилося на 17%, якщо порівнювати з тижнем до цього.

Найвище відносне збільшення кількості випадків демонструють Білорусь, Азербайджан та Росія. Україна знаходиться на 43-му місці із 54 країн Європейського регіону ВООЗ за кількістю нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення.

Ситуація в Україні

За минулий тиждень в Україні зареєстровано 235 256 випадків коронавірусної хвороби, що на 7600 випадків менше порівняно з попереднім тижнем. За минулі 7 днів госпіталізовано 24 575 хворих, що на 1 тис. менше, ніж минулого тижня.

«Від початку зростання захворюваності зареєстровано зменшення тижневої кількості нових випадків на території 9 регіонів. Найпомітніше зниження показника відмічалося у Вінницькій (–38%) та Івано-Франківській (–37%) областях», — повідомив міністр.

При цьому зниження тижневої захворюваності в Івано-Франківській обл. спостерігається другий тиждень поспіль, що свідчить про проходження пікового періоду.

Запорізька обл., лідер за приростом нових випадків минулого тижня, на поточному тижні також продемонструвала приріст, але значно менший, ніж раніше (+50% проти 109%).

За попередньою оцінкою, летальність від коронавірусної хвороби знизилася втричі порівняно з «дельта»-хвилею.

«Проте це лише перші позитивні ознаки стабілізації захворюваності в Україні, і ми перебуваємо на високому рівні реєстрації нових випадків COVID-19. Допомагає нам у цій ситуації лише зростання кількості вакцинованого прошарку населення, адже вакцинація запобігає тяжкому перебігу хвороби як штаму «дельта», так й «омікрону», — наголосив В. Ляшко.

Наразі  в закладах охорони здоров’я перебуває 30 тис. хворих на COVID-19. Пацієнтами, яким призначена киснева терапія, зайнято 30% «ковідних» ліжок з киснем.

Станом на зараз виділено 72 539 «ковідних» ліжок, 96% з них забезпечені киснем.

Ситуація щодо завантаженості дитячих ліжок залишається контрольованою. Так, у закладах охорони здоров’я зайнято 2293 дитячих ліжка, що на 8% менше, ніж попереднього тижня.

«Усе вищезазначене ще раз доводить дієвість вакцинації проти коронавірусної хвороби, саме завдяки їй ми можемо проходити чергові пікові хвилі без надмірного навантаження на систему охорони здоров’я. Тому вакцинуйтеся — це дійсно врятує ваше життя та дозволить жити звичним життям: у спокої та без обмежень», — додав міністр.

Наразі у 24 із 25 регіонів України вже вакциновано принаймні однією дозою понад 40% дорослого населення, 10 регіонів України — понад 50%.

21 із 25 регіонів країни вакцинували понад 40% дорослого населення повним курсом щеплення.

П’ятіркою «антилідерів» із вакцинації, на жаль, залишаються регіони заходу України: Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська та Рівненська області з рівнем вакцинації принаймні однією дозою у 36–44% дорослого населення.

За останні 7 днів найбільшу кількість щеплень із розрахунком на 100 тис. населення було зроблено у Луганській обл. Одразу за лідером йдуть Харківська, Закарпатська, Полтавська та Рівненська області.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua